Всеки познава песните ѝ и кадифения ѝ глас, а днес тя става на 60 години. Шаде е звезда, която има силно присъствие и която изпълни света с музика, поднесена с елегантност и кураж.

Вижте снимки >>

1984 година е година на диско попа. Принс, Тина Търнър, Майкъл Джексън оглавяват класациите. Шаде е малко извън рамките.

Смуут джаз, софистициран поп, музика, която е едновременно смела и елегантна. Критиката и публиката са очаровани от дебютния албум на 25-годишната Шаде през 1984 г. Най-успешната ѝ песен "Smooth Operator" се появява като нейния трети сингъл.

Хелън Фолошаде Аду, накратко Шаде е родена през 1959 г. в Нигерия, но на тригодишна възраст майка ѝ имигрира с нея и брат ѝ във Великобритания. "Аз съм момиче от село, което на 17 г. пристигна в Лондон и прекара там половината си живот", казва тя в интервю за американска телевизия.

Англия се превръща в нейна родина. Шаде учи мода, прави музика и през 80-те години обикаля клубовете заедно с групата си. С албума си от 1984 тя влиза в класациите с нейния въздействащ джаз.

През 35-те години на своята кариера тя винаги е правела всичко прецизно. За това време тя е издала само 6 студийни албума. Шаде дава рядко интервюта. "Когато вляза в студиото, срамът ми изчезва, правя записа и това е всичко, което давам", каза тя пред американските медии преди време.

Днес Шаде живее усамотено западно от Лондон. Когато не е на турнета и концерти, се занимава с градината си и оставя феновете да я снимат, когато ходи до супермаркета.

Скоро обаче Шаде може би ще се завърне на голямата сцена, тъй като песента ѝ The Big Unknown е в краткия списък на "Оскарите" за най-добра филмова песен.

Снимка: Официален профил в Instagram