Феновете на Шарл Азнавур няма да могат да се простят с него на официална церемония. Това стана ясно, след като близките на певеца решиха, че ще го изпратят в последния му път в тесен семеен кръг.

Вижте снимки на Азнавур >>

Той ще бъде погребан в градчето Монфор-Ламори, където се намира семейното имение.

Хиляди почитатели на легендата на шансона скърбят и в Армения - родината на предците на Азнавур. Там, в деня на неговото погребение, ще бъде обявен ден на траур, съобщава bTV.

Големият френски певец бе открит мъртъв в дома си в понеделник. Той е починал от естествена смърт, вследствие на оток на белите дробове. Тялото на покойника беше предадено на семейството му. Неговите близки се обявиха срещу провеждането на общонационална церемония във връзка с прощаването с него. Тези церемонии са със строг протокол и с тях се изпращат видни френски политически, обществени и културни дейци в двора на Дома на инвалидите в Париж. На тях задължително произнася прощално слово президентът на Франция.

Азнавур навлиза в света на песента в началото на 40-те години на миналия век заедно с Пиер Рош. През 1946 г. среща Шарл Трене и Едит Пиаф. По онова време пише песни за други изпълнители - "Plus bleu que le bleu de tes yeux" за Пиаф, "Je hais les dimanches", която е одобрена от Жулиет Греко, след като била отхвърлена от Пиаф, но няма никакъв успех като изпълнител. Нещата се променят през 50-те с успеха на песента "Sur ma vie" (1954) и участията му в концерти в прочутата парижка зала "Олимпия". През 1960 г. се снима във филма "Не стреляйте по пианиста" на Франсоа Трюфо и излиза една от най-известните му песни - "Je m'voyais deja". През 1963 г. Азнавур триумфира в "Карнеги хол" в Ню Йорк и става световна знаменитост. Тогава за пръв път посещава Армения.

Негови песни са изпълнени от известни певци - "La Mamma" от Рей Чарлз, "Les plaisirs demodes" от Фред Астер, "Hier encore" от Бинг Кросби, припомня БТА.

Азнавур се снима също в "Тенекиеният барабан" (1997) на Фолкер Шльондорф и "Призраците на шапкаря" (1982) на Клод Шаброл.

През 1991 г. поделя сцената в Париж с Лайза Минели. Докато други музиканти обмислят възможността да се пенсионират, той продължава да изнася концерти. "Никога не съм произнасял думата "сбогом", сподели Азнавур през 2011 г., преди да изнесе поредица от 22 концерта в "Олимпия" по повод 87-годишнината си.