НАСА е готова с червения килим на Международната космическа станция, за да заснеме Том Круз филм в орбита.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн каза, че компанията на Илон Мъск "Space X" вече е набрала кандидати за полет в космоса. И сред тях е актьорът Том Круз.

"Ще ви кажа само това - НАСА преговаря с Том Круз и с екипа му и ще направим всичко по силите си това да е успешна мисия, включително и да отворим за тях Международната космическа станция", каза Брайнъдстайн пред Асошиейтед прес. Той добави, че ще остави на Круз и "Space X" да съобщят подробности за мисията.

На въпрос дали Круз ще снима филм на борда на Международната космическа станция, Илон Мъск заяви в предаването "Тази сутрин" на CBS, че "предстои да видим. Ние го подкрепяме, мисля си, че и НАСА подкрепя всичко, което пленява въображението на обществото".

Брайдънстайн обясни, че тъкмо затова НАСА е създала възможност за компании като "Space X", "Boeing" и други да привличат клиенти заедно с правителството, предава БТА. Това ще намали разходите за американските данъкоплатци и ще увеличи достъпа до космоса за всички хора, включително и за звездите от шоубизнеса, посочва той.

"Не си го признавам често... но бях вдъхновен да стана пилот във военноморските сили, защото когато бях в началното училище, гледах филма "Топ Гън", каза Брайдънстайн, който е на 44 години.

Том Круз играе ролята на пилота от ВМС на САЩ Пийт "Маверик" Мичъл във филма, заснет през 1986 г. По-късно тази година се очаква негово продължение.

"Въпросът е дали Том Круз може да направи нов филм, който да вдъхнови Илон Мъск на следващото поколение. Ако може да го стори, ние го подкрепяме. НАСА го подкрепя", каза Брайдънстайн.