Шер заведе дело срещу Мери Боно, вдовицата на бившият ѝ съпруг и дуетен партньор Сони Боно, за правата върху песните на двамата, включително за хитове като "I Got You Babe" и "The Beat Goes On", съобщи "Rolling Stone".

Делото е за 1 млн. долара, неизплатени отчисления за песните им, и е депозирано в сряда в окръжния съд в Лос Анджелис. Шер твърди, че наследниците на Боно са престанали да плащат нейните хонорари за музиката на Sonny & Cher, въпреки че според споразумението за развод на двамата музиканти от 1978 г., певицата има право на 50% дял от техния каталог.

Шер и Сони в добрите стари години

Снимка: Getty Images

Шер, чрез нейния "Veritas Trust", и наследниците на Боно, чрез "Bono Collection Trust", са били в партньорство по отношение на песните на дуета и издателските права в продължение на десетилетията след смъртта на Сони Боно, който загина при ски инцидент през 1998 г. Това се променило през последните години.

Мери Боно се е опитала да използва "изцяло неприложима законова разпоредба за прекратяване на Закона за авторското право от 1976 г.", с която да отнеме 50% дял на Шер от каталога. 

Според хората на Шер това е доста мъгляво и тепърва в съда ще стане ясно на чия страна е правото. Съгласно този закон, ако авторът почине, може да се прекрати какъвто и да е наследствен акт, и под акт, свързан с други споразумения. И Bono Collection Trust го използват като средство за прекратяване на споразумението за развод между Bono и Cher от 1978 г. Затова отказват да ѝ изплащат 50 процента от приходите от творчеството им.

Сони имал общо 4 съпруги. Преди Шер, той е бил женен за Дона Ранкин, след Шер, за Сузи Коелу, и от 1986 година за Мери Уитакър, която е политик, член на Републиканската партия.