Колумбийската попзвезда Шакира стана поредният артист, който продаде правата върху каталога си.

"Кралицата на латино музиката" е продала правата върху всичките си 145 песни на лондонската инвестиционна компания "Hipgnosis Songs Fund", съобщиха от фирмата.

Вижте снимки на Шакира >>

Носителката на три награди "Грами", известна с хитовете си "Hips Don't Lie", "Whenever, Wherever", "Underneath Your Clothes" и песента за световното първенство по футбол от 2010 г. "Waka Waka (This Time For Africa)", има над 80 милиона продадени записи и множество абонати в стрийминг платформите Spotify и YouTube.

Пандемията лиши изпълнителите от постъпления от концерти и все повече музиканти търсят приходи от продажби на каталозите си.

Снимка: Getty Images

Миналия месец Боб Дилън продаде правата върху песните си, последваха го Нийл Йънг и други изпълнители.

"От осемгодишна, дълго преди да започна да пея, пишех, за да осмислям света", каза в изявление Шакира, която е на 43 г. "Всяка моя песен е отражение на човека, който съм била в момента на създаването ѝ, но веднъж излязла, песента принадлежи не само на мен, но и на всички, които я харесват. Зная, че "Hipgnosis" ще са чудесен дом за моя каталог", каза още певицата.

Специализираната инвестиционна компания не разкри финансови подробности по договора, предава БТА. Компанията изкупи правата върху песните на Нийл Йънг, на китариста на "Fleetwood Mac" Линдзи Бъкингам и на продуцента Джими Йовин. Боб Дилън продаде правата на песните си на "Universal Music Group" през декември.

Getty Images/Guliver Photos

Основателят на инвестиционната компания "Hipgnosis" Мерк Меркуриадис нарече Шакира "кралица на латино музиката" и "един от най-сериозните и успешни автори на песни през последните 25 години, създала или участвала в създаването на всяка песен, която е записвала".