Добри са новините от кралския палат за Елизабет Втора. След като пребори Covid-19, 95-годишната кралица се показа направо сияеща и с много свеж външeн вид, макар и с бастун на събития в Уинздор.

Снимка: Getty Images

Гостува й изложба от предмети на изкуството от прочутата занаятчийска фирма "Halcyon Days". С появата си тя показа, че слуховете, че се движи с инвалидна количка са силно преувеличени. А след броени дни Елизабет Втора тя се надява да присъства на възпоменателна служба за покойния си съпруг принц Филип, починал на 9 април м.г.

Кралицата била усмихната и в добро настроение през цялото време на събитието. С очила тип полумесец тя разгледала внимателно сложно декорираните чаши за кафе и чинийки и емайлирани кутии, които били поставени върху бяла покривка на маса в Бялата гостна.

Снимка: Getty Images

Говори се, че кралицата се е насладила особено много на посещението. Сред артикулите имало селекция от най-ранните дизайни - компанията е основана през 1950 г. само две години преди началото на царуването на кралицата.

Тя също така наблюдава с интерес демонстрация на традиционно емайлиране и ръчно позлатяване от майстори занаятчии - всичко това в уюта на собствената си кралска резиденция.

По същото време внукът й, принц Уилям и неговата съпруга Кейт Мидълтън бяха топло посрещнати и засипани с подаръци на Бахамите - за разлика от Ямайка, където приемът им беше противоречив. Едни им се радваха, други ги обвиниха за робството. Тогава Уилям държа и реч, в която каза, че това никога не е трябвало да се случва.

Когато кацнаха на международното летище "Линдън Пиндлинг" в Насау, Бахамските острови, за да започнат последния етап от обиколката си, принц Уилям и Кейт бяха посрещнати от военни и осемгодишната местна жителка Аня Мос, която подари на двойката букет цветя на фона на самолета "Вояджър" на Кралските военновъздушни сили.

Embed from Getty Images

След това те се срещнаха с премиера на страната Филип Дейвис, който им подари картина и каза, че посещението им на острова е "отдавна закъсняло". Кейт беше облечена в патешко синьо, за да съответства на знамето на страната. Дейвис им каза: "Предайте най-добрите ни пожелания са изпратени на кралицата и поздравления за нейния платинен юбилей. Не мисля, че ще сме свидетели някога пак на такова нещо", на което Уилям кимна.

Г-н Дейвис избягваше всяка дискусия за независимостта и каза, че са говорили за изменението на климата.