Стивън Спилбърг и съпругата му Кейт Капшоу дариха 1 милион долара в подкрепа на пострадалите от хуманитарната криза, която се появи в резултат на инвазията на Русия в Украйна.

Двойката, известни филантропи, които са дарили милиони през годините за различни каузи, отпуснаха средствата чрез "Hearthland Foundation", организацията с нестопанска цел, която основаха през 2020 г.

По-рано те предоставиха 1 милион долара на Фонда за възстановяване на образованието в Лос Анджелис, с които да подпомогнат програмите за деца, засегнати от пандемията COVID-19, особено тези в държавни училища и от домакинства с ниски доходи.

Последният филм на Спилбърг "Уестсайдска история" е номиниран за "Оскар"

Снимка:Forum Film Bulgaria

За Украйна Спилбърг и Капшоу ще разпределят средствата между пет организации: Полския червен кръст, "Polish Humanitarian Action", "World Central Kitchen", "Hebrew Immigrant Aid Society" и "Urgent Action Fund".

Полският Червен кръст помага на избягалите с подслон и медицински консумативи. "Ситуацията е много динамична", съобщават от "Polish Humanitarian Action", откъдето се стремят да осигурят храна и други форми на подкрепа на бежанците.

"World Central Kitchen", основана от Хосе Андрес, се мобилизира бързо след инвазията, като стартира #ChefsForUkraine, за да помогне за разпространението на храна, включително топли ястия, в пет държави. Организацията вече има хранителна банка от полската страна на границата.

HIAS се фокусира върху защитата на бежанците, принудени да напуснат родните си места. "Urgent Action Fund", която по принцип "защитава жените и транссексуалните хора в критични моменти", по отношение на Украйна, помага при спешни евакуации и премествания, предоставя правна, финансова и медицинска помощ, обучение за сигурност и оцеляване при бедствия, подслон и комуникационни ресурси.