Режисьорът Стивън Спилбърг ще дари паричната равностойност на наградата си "Генезис" в размер на 1 милион долара на организации с нестопанска цел, които работят за расова и икономическа справедливост, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Към дарението известният кинодеец и съпругата му, актрисата Кейт Капшоу, ще прибавят още 1 милион долара собствени средства.

Getty Images/Guliver Photos

Стивън Спилбърг беше обявен през февруари за носител на престижната израелска награда "Генезис" за 2021 г. като признание за приноса му към киното, филантропската му дейност и усилията да съхрани паметта за Холокоста.

"Америка е изправена пред криза и наша отговорност е да действаме сега", заяви Спилбърг, допълвайки, че "юдаизмът и еврейската история съдържат етичните предписания, които ни повеляват да работим за по-справедлив свят ".

Дарението ще бъде разпределено между 10 организации.

Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави Стивън Спилбърг за наградата в писмо, публикувано в четвъртък. В него държавният глава изразява възхищението си от начините, по които той се изправя "срещу грозните сили на омразата и нетърпимостта с лечебната сила на истината и любовта".

Снимка: AP/БТА

"Това е вечна борба и достойна кауза, към която с гордост се присъединявам, обещавайки моята отдаденост", пише Байдън.