Повече от петдесет години след изчезването ѝ, започва издирването на бас китара, на която е свирил легендата на Beatles Пол Маккартни.

Музикантът закупил своя Hoefner 500/1 през 1961 г. от музикален магазин в Хамбург. Сър Пол свирил на музикалния инструмент в продължение на две години, включително при записите на първите два албума на легендарната банда, предава ДПА, цитирана от БТА.

Сега баварската фирма-производител е предприела мащабно издирване на бас китарата. Нейният представител Ник Вас заяви:

"Инструментът изчезна преди 50 години. Крайно време е той да бъде издирен!"

Сър Пол е уведомен за новата инициатива по издирването на отдавна изгубения му бас.

Кратката история на китарата:

През 1961 г. Пол Маккартни става част от бандата The Beatles. Тъй като е левичар, той си поръчва специално първата си китара Hofner, 500/1 по време на двумесечния си престой в Германия и по-точно в Хамбург. След завръщането си във Великобритания Маккартни свири на всички участия на бандата в The Cavern Club на тази бас китара и затова тя получава прякора си The Cavern Bass.

Скрийншот: Hofner

Музикантът я използва усилено докато не получава нов бас Hofner през октомври 1963 г. С нея записва някои от най-известните парчета на Beatles, като "Love Me Do", ""She Loves You", "Twist and Shout" и други. Пол Маккартни винаги я взимал със себе си на турнетата на групата.

"Имал съм Hofner още откакто започнах. Общо три модела, но старинната китара ми беше любимата. Тя е видяла толкова много работа, че част от нея беше залепена с тиксо", споделя музикантът.

Очевидно китарата се нуждаела от ремонт и затова била изпратена в Лондон през 1964 г. и промените, които били направени по нея я направили изключително разпознаваема и уникална.

Как обаче е изчезнала китарата никой не знае. Предполага се, че просто някой я е откраднал. През годините се е появявала откъслечна информация за баса, но всичко са само слухове и мистерия. От Hofner се надяват китарата да бъде намерена и върната на Пол Маккартни.