Преди да натисне спусъка и да сложи край на живота на иконата на поп музиката Джон Ленън преди близо 38 години, неговият убиец водел борба със себе си какво да направи и дори се молел да се откаже от осъществяването на плана си.

Вижте снимки на Джон и Йоко >>

В края на краищата надделяло желанието му да спечели популярност, убивайки един от най-известните хора в света. Това заявил 63-годишният Марк Дейвид Чапман на 22 август, когато поредната му молба за освобождаване бе отхвърлена.

"Бях стигнал твърде далеч в осъществяването на плана си", поясни той.

На 8 декември 1980 г. бившият бийтъл напуснал нюйоркския си апартамент и се упътил към звукозаписно студио, когато бил спрян, за да постави автографа си върху албум, който носел Чапман. По онова време Чапман е 25-годишен, с пълна фигура и носи очила.

"Тогава си помислих "Имаш албума и подписа му върху него, просто се върни у дома", но нямаше как да го направя", отбеляза той.

Когато Ленън се върнал у дома в Манхатън по-късно вечерта, Чапман го чакал и го застрелял с 38-калибров пистолет пред съпругата му Йоко Оно. Убийството му шокира музикалния свят, едно цяло поколение, израсло с Бийтълманията, и града, в който британският музикант се бе установил, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.