Погребението бе в родния й град Нюарк, щат Ню Джърси. На церемонията в баптистката църква Нова Надежда, където някога малката Уитни е пяла в църковния хор, присъстват около 1500 души. Сред първите, които пристигнаха в божия храм, бяха oтец Джеси Джаксън, любимият на покойната звезда Рей Джей и сестра му Бранди, певицата Мери Джей Блайдж.

Ковчегът с тялото на изпълнителката беше докаран още рано сутринта в църквата, покрит изцяло с цветя. Събитието започна с изпълнения на хора на Ню Джърси и на хора на църквата, които се бяха облечени изцяло в бели одежди. Първите, които изказаха съболезнования на опечаленото семейство на Уитни бяха пасторът на баптиската църква Джо Картър и кметът на Нюарк.

"Тук сме, за да оплачем загубата си. Но и да отпразнуваме живота й. Бог е в рая и с него вече е един от ангелите ни – Уитни Хюстън", сподели кметът на Нюарк Кори Брукър.

Пастор Джо Картър пък изтъкна, че днес събралите се трябва да отпразнуват живота на звездата. "Това е Божият дом. Уитни, ти си единствената, която може да ни събере. Уитни, днес е твоят ден. Ние празнуваме", заяви той пред множеството.

Актьорът Кевин Костнър изказа най-дългата и най-емоционална реч в памет и чест на дългогодишната си приятелка Уитни Хюстън. Той сподели, че приживе певицата често се е съмнявала в таланта си и на-вече дали майка й Сиси я счита за достатъчно добра. Кевин разказа, че той е предложил на Хюстън да се превъплъти в образа на певицата Рейчъл в лентата „Бодигард”. „Моята роля можеше да се изиграе от всеки актьор, но ти беше единствената, която можеше да бъде Рейчъл. Ти не си просто красива, а възможно най-прекрасната. Твърде рано си тръгна от нас”, заяви в емоционалното си изказване Костнър. „Горе има една жена, която кара Господ да се чуди как е могъл да създаде такова същество като теб. Когато пееш пред него не се притеснявай, защото ще си достатъчно добра”, каза още „бодигардът”.



След изпълнението на певицата Алиша Кийс, която не успя да сдържи сълзите си, сядайки зад пианото, на сцената се качи менторът на Уитни Клайв Дейвис. Той разказа за запознанството си и работата си с нея. Заяви, че тя е живяла заради музиката, а към дъщеря й Боби Кристина думите му бяха: „Боби, гордей се с майка си. Тя много те обичаше”.



Зад пианото седна и живата легенда Стиви Уондър. Той сподели, че навремето си е падал по Уитни. Арета Франклин, която е тежко болна, пък не успя изобщо да присъства на трибюта.

Снахата на Уитни Хюстън и нейна мениджърка - Пат Хюстън, изнесе реч в нейна чест, от името на цялото семейство на певицата. "Има толкова много неща, които мога да кажа за нея. Живот, който беше неразбран, понякога дори от самата нея. Дори когато не искаше да прави някои неща, ги правеше въпреки това. Надявам се, че ще я запомните заради любовта, която даваше, а не заради нещата, които й се случваха. Искам да кажа на моята свекърва - изборите, които правеше Уитни, бяха винаги нейни. На този свят има хора, които дори Бог не може да излекува", заяви Пат Хюстън. "Днес празнуваме таланта и живота на Уитни. Семейството празнува живота на нашата сестра, майка и дъщеря. Дори когато беше уморена или изгубена, тя винаги се раздаваше. Дори да знаеше, че доброто, което правеше, щеше да бъде забравено, тя все пак го правеше. Тя винаги прощаваше, защото знаеше, че всичко е между нея и Бог, а не между нея и света", продължи с речта си Пат.

С незабравимата песен на Уитни "I Will Always Love You" церемонията приключи.

Вижте снимки >>


Преди седмица Уитни Хюстън беше открита мъртва в стаята си в хотел Бевърли Хилтън в Лос Анджелис. Причините за смъртта й все още не са установени докрай, защото още не са получени резултатите от токсикологичната експертиза.

Вижте снимки на Уитни Хюстън

Тя беше една от най-успешните певици в историята на поп музиката. Нейните албуми са продадени в тираж от 170 милиона екземпляра.