Украинската певица Тина Карол, която се намира в Япония, обяви, че тя и сънародниците ѝ няма да се откажат да защитават страната и културата си от руското нашествие, решени са да спечелят войната и да възстановят родината си.

"Моето оръжие са езикът и музиката", каза изпълнителката в Токио, където е на едноседмичната визита за участие в митинг в подкрепа на родината си. "Думите ми са силни и музиката ми движи емоциите".

"Най-голямата трагедия днес е смъртта на деца... за тях няма да се пее приспивна песен", каза тя и изтананика част от украинска песен по време на пресконференцията.

Снимка: АР/БТА

Изпълнителката отиде в Япония по покана на основателя и главния изпълнителен директор на "Ракутен груп" Хироши Микитани, с когото се среща за първи път по време на негово бизнес пътуване в Украйна през 2019 г.

Азиатската държава предоставя хуманитарна помощ и финансова подкрепа на Украйна, приела е около 800 бягащи от войната - рядък жест от страната, в която действа изключително строга имиграционна политика.

Микитани, който е направил лично дарение от един милиард йени (7,7 милиона щатски долара) за властта в Киев през февруари, изрази надежда, че приемането на бежанци в Страната на изгряващото слънце "ще бъде малка, но първа голяма стъпка" да стане по-отворена към международното общество.

Снимка: АР/БТА

По време на визитата си в Токио Тина Карол се срещна и с премиера Фумио Кишида, като поиска допълнителна помощ за родината ѝ. Тя му обясни, че държавата ѝ е била нападната, защото е избрала свободата и че се бори за световен мир, докато Русия разрушава мирни градове в Украйба.

В Япония звездата от музикалната сцена, която дълго време бе жури в предаването "The Voice", участва в благотворителни модни и музикални събития, а също така посети и Хирошима, отдавайки почит на жертвите на атомната бомбардировка, предава БТА.

Певицата каза, че била вдъхновена от издръжливостта и усилията на хората да се възстановят от атаката.

"Ще победим и ще изградим отново страната си", убедена е тя. "Ще видите славна държава в центъра на Европа".

Снимка: АР/БТА