Украинската група "Калуш оркестра" стигна до финала на "Евровизия 2022", затвърждавайки позицията си на фаворит за победата в конкурса, пише BBC.

Музикантите от фолк-рап формацията скочиха на крака, развявайки украинското знаме, когато беше обявено, че са се класирали след първия полуфинал в Торино.

Те се представиха с енергично изпълнение на песента си "Стефания" - композиция от етно мотиви и хип хоп.

"Благодаря ви, че подкрепихте Украйна," каза фронтменът на бандата Олех Псюк, след изявата им.

Публиката отговори с оглушителни аплодисменти, придружени от искрени сълзи. Подкрепата за групата нарасна след инвазията на Русия в Украйна през февруари.

Пред BBC преди полуфинала, Псюк каза, че победата ще изпрати послание за подкрепа на обсадените граждани на страната и около 12 милиона души, които са избягали от Украйна.

"За нашата страна е толкова важно да имаме победи по всички начини, на всички фронтове", каза той. "Така че, ако спечелим, това ще бъде още една възможност да покажем Украйна на света, да напомним на хората за Украйна", смята музикантът.

Но групата се мъчеше да изтъкне, че успехът им не е просто израз на солидарност.

"Още преди войната бяхме на пета позиция според букмейкърите", казаха те на пресконференция миналата седмица, "което означава, че тази украинска песен вече се харесва на европейците".

Песента им, "Стефания", е написана в знак на почит към майката на Псюк, но емоционални стихове от текста като "Винаги ще вървя до теб по разбити пътища" са преинтерпретирани като вик за сплотяване.

Снимка: БТА

"Тук сме, за да покажем, че украинската култура е жива", каза още Псюк. Групата трябваше да получи специално разрешение от правителството, за да пътува до Италия, след като изискваше повечето мъже да останат в страната, за да се бият, съобщава "Sky news".

Междувременно на Русия беше забранено да се състезава в тазгодишното състезание, като организаторите твърдят, че участието на страната може да "докара на състезанието в лоша репутация".

Българските представители Intelligent Music Project излязоха под номер 7 на първия полуфинал със своето изпълнение на песента "Intention". Музикантите от супер групата вдигнаха настроението в залата и представиха страната ни достойно, но не успяха да се класират за големия финал на 14 май. Рок бандата направи впечатляващо представяне, като сред специалните визуални ефекти, които допринесоха за по-въздействащото изпълнение на песента, беше триметрово "звуково ядро", разположено на сцената. В края на първия полуфинал станаха ясни държавите, които отиват на големия финал, а именно: Швейцария, Армения, Исландия, Литва, Португалия, Норвегия, Гърция, Украйна, Молдова и Нидерландия.

 

Снимка: БНТ