Кралският монетен двор на Великобритания пусна в чест на Джеймс Бонд монета с изображение на смокинг и рецептата за любимия коктейл мартини с водка на агент 007, съобщи ТАСС, като цитира британския в."Ивнинг стандарт".

На последната от серията от три колекционерски монети, както и на предишните две с изображения на култови вещи от поредицата - автомобил "Астън Мартин Ди Би-5" и подводницата "Лотус Есприт Ес-1", с лазер е изписан микротекст с имената на 24 филма. При събирането на трите монети с помощта на лупа може да се прочете и името на 25-ия филм от поредицата за Бонд, чиято премиера се отлага вече два пъти заради пандемията от новия коронавирус - "Смъртта може да почака".

"С помощта на уменията на нашите дизайнери и на най-новите технологии се опитахме да създадем нещо наистина уникално, за да отбележим предстоящия филм за Джеймс Бонд и да доставим радост на колекционерите на монети", каза директорът на отдела за възпоменателни монети в Кралския монетен двор Клеър Макленан.

Цената на монетата с номинал пет британски лири, изработена от медно-никелова сплав, е тринадесет британски лири.

По-рано монетният двор произведе златни и сребърни кюлчета с емблемата на 007, върху които бяха изписани имената на филмите със суперагента. Най-впечатляващата нумизматична реликва, подготвена за премиерата на "Смъртта може да почака", е златна монета с диаметър 185 милиметра и стойност седем хиляди британски лири. Цената на "бюджетната" версия на монетата достига две хиляди британски лири.

Снимка: royalmint.com

"Във филмите за Бонд от "Голдфингър" (1964) до "Златното око" (1995) благородният метал е много популярен и разчитаме, че и клиентите ни ще се интересуват от него", казва Андрю Дики от Кралския монетен двор.

Първият филм за приключенията на агент 007 "Доктор Но" излиза на екран през 1962 г. Последната засега продукция от поредицата - "Спектър" от 2015 г. на режисьора Сам Мендес, спечели над 880 милиона долара. Общият приход от поредицата надвишава десет милиарда долара.