Днес чаровната Сара Джесика Паркър навършва 55 години. Независимо от останалите си превъплъщения както на малкия, така и на големия екран, актрисата винаги ще остане в съзнанието на широката публика като търсещата любов Кари Брадшоу, работеща като колумнист към седмичния вестник "The New York Star", в който води шеговитата рубрика на сексуална тематика "Sex and the City". Още със старта си през 1998 г., сериалът на НВО, проследяващ живота и романтичните авантюри на четирите приятелки от Голямата ябълка, се превърна в абсолютен хит по цял свят, особено сред дамите. Една от основните причини за големия му успех бе фактът, че всяка жена можеше да намери допирни точки и сходства с главните героини и техния "отчайващ" опит с господата. Предаването се превърна в истинска легенда, която всяка вечер събираше пред телевизора зрители от различни възрасти, следящи с интерес професионалните и личните премеждия на Кари, Саманта, Шарлот и Миранда.

Вижте Сара през годините >>

Всъщност, сред почитателите на шоуто са и редица звезди, като например Камерън Диас. Докато двамата с Джъстин Тимбърлейк все още бяха заедно, в свое интервю певецът призна, че преди излъчването на всеки нов епизод е бил "гонен" от дома им, за да може блондинката да покани своите приятелки. Тогава той сподели, че гневът му, примесен с известна доза любопитство, веднъж го накарал да си пусне "Сексът и градът" в компанията на останалите мъже, с които се събирал, за да разбере на какво се дължи цялата истерия. В крайна сметка тв продукцията толкова се харесала на момчетата, които по думите на Тимбърлейк се заливали от смях през цялото време, че те започнали да я гледат скришом от половинките си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Интересен факт е, че Сара за малко да не изиграе Кари, ако не е бил нейният съпруг и личен агент Матю Бродерик. Паркър дълго време обмисля предложението и дори е готова да го откаже, защото се опасява, че участието ѝ в сериал с подобен сюжет сериозно би навредило на нейния имидж. За щастие обаче мъжът ѝ успява да я разубеди, казвайки ѝ, че ще бъде луда, ако пропусне такава възможност. След разговора с него тя се съгласява да обуе "Manolo Blahnik" токчетата на Брадшоу, но с едно изискване - без да се снима в голи сцени. Нещо повече, за да бъде сигурна, че условието ѝ ще бъде спазено, тя иска то да се впише като клауза в нейния договор.

Друг любопитен момент е, че бялата туту пола с висока талия, падаща на плисирани етажи от тюл, която Кари носи в интрото на сериала, когато бива опръскана от минаващия през локва автобус, е хрумване на самата Сара. Тя купува дрехата само за 5 долара от магазин за втора употреба, а в момента полата стои окачена като трофей на стената в офиса на сценариста Майкъл Патрик Кинг.

Снимка: Скрийншот E! News

Малко хора са наясно с факта, че цялото име на героинята, която Паркър изпълнява блестящо в продължение на повече от 6 години - броейки и двата пълнометражни филма след края на шоуто, е Каролин Мари Брадшоу. Очевидно Сара се справя толкова добре с изграждането на образа, че за някои хора се оказва трудно начинание да разграничат актрисата от измисления персонаж. Самата тя неведнъж е разказвала пред различни издания, че често ѝ се е случвало почитателки на "Сексът и градът" да я спират на улицата или да отиват при нея в заведенията, наричайки я "Кари". Една голяма част от абсурдните ситуации продължавали с молби за съвет относно сексуалния живот на жените. Сара казва, че в началото се е опитвала да обясни, че няма нищо общо с журналистката от малкия екран, но впоследствие се отказала и за да не ги разочарова, търпеливо изслушвала историите им, опитвайки се да им даде някакви напътствия... поне в повечето случаи.

За да отбележим рождения ден на Сара Джесика Паркър сме събрали няколко от най-култовите ѝ реплики в предаването:

"В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти... И ако си голям късметлия... са на един полет разстояние."

Шарлот: "Имам ужасен страх от височини."
Кари: "Е, аз пък нямам. Виждала ли си обувките ми?"

"И след това разбрах нещо: момичетата на по двадесет и няколко години са прекрасни, докато не видиш някоя от тях с мъжа, който ти е разбил сърцето."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Имаме ли нужда от повече разстояние, за да се сближим?"

"Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората."

"Мъжете, които са прекалено хубави, никога не са добри в леглото, защото не им се налага да бъдат."

"Когато мъжете направят първата крачка, това се счита за романтично. Когато жените направят първата крачка, това се счита за отчаяно или психарско."

"Единственото нещо, което съм правила в кухнята, е безпорядък. И няколко малки пожара."

"Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него."

"Може би някои жени не се нуждаят да бъдат укротявани. Може би те трябва да препускат на свобода, докато намерят някой толкова див, че да препуска с тях."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Похарчила съм 40 000 долара за обувки, а нямам къде да живея. Буквално ще се превърна в жената, която живее в обувките си."

"Вселената не винаги играе честно, но има добре развито чувство за хумор."

"Никога няма да бъда жената с перфектната прическа, която носи бяло, без да се изцапа."

"Красотата е краткотрайна, но апартамент над парка с контролиран наем - това е вечно!"

"Преди да си необвързан означаваше, че никой не те иска. Сега означава, че си красив, секси и имаш нужда от време да решиш какъв искаш да е животът ти и с кого да го прекараш."

"Във всяка връзка идва момент, в който романтиката се оттегля, давайки път на реалността."

"Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода."