В близките дни адвокатите на популярната група "Village People" ще подадат съдебни искове във Франция и в САЩ за неправомерното използване на парчето им "YMCA" от страна на американския президент Доналд Тръмп.

"През последните дни на кампанията за избор на президент на САЩ световноизвестният хит "YMCA" на състава "Village People" беше широко използван без разрешение от кандидата Доналд Тръмп и неговия екип по време на митинги и като саундтрак на видеоматериал, разпространен из целия свят", написа в комюнике адвокатът на бандата Ришар Малка.

Този диско хит, който накара навремето цялата планета да танцува, беше написан през 1978 година от двама французи - Жак Морали и Анри Белоло и от един американец - Виктор Уилис.

По време на кандидатпрезидентската си кампания, Доналд Тръмп завършваше своите митинги именно с това парче. Във вторник той пусна в Twitter монтаж от кадри от свои срещи с избиратели, в които се вижда как прави няколко танцови стъпки под звуците на "YMCA", предава БТA. С този клип Тръмп подканваше американците да гласуват за него.

Адвокат Малка изтъкна, че екипът на настоящия президент неправомерно е използвал песента за политически цели и държащите правата ѝ в никакъв случай не биха разрешили използването ѝ, ако бяха потърсени по законния ред. Юристът определи действията на щаба на Тръмп като кражба на интелектуална собственост.

В клипа на песента" YMCA", чиято хореография беше също толкова оригинална, колкото и текстът ѝ, фигурираха членовете на групата, дегизирани като каубой, индианец, полицай, строител, мотоциклетист и войник. Парчето се позоваваше на младежко християнско движение, а през 70-80-те години се превърна в химн на гей общностите, припомня агенцията.