Американският R&B певец Ейкън продължава напред с плановете си да построи футуристичен град в Сенегал. Изпълнителят оповести в понеделник, че въпреки несигурното бъдеще на глобалния туризъм, строителството на проекта за 6 милиарда долара ще започне догодина.

Певецът, който за първи път сподели идеята си за утопичен град през 2018 г., описва Ейкън сити като "реална Уаканда", сравнявайки го с технологично напредналото измислено кралство в блокбастъра "Черната пантера".

В началото на седмицата той заяви, че се надява проектът му да осигури така необходимите работни места на сенегалците и също така да послужи като "дом у дома" за чернокожите американци и други, изправени пред расова несправедливост.

"Системата у дома се отнася несправедливо с тях по толкова различни начини, че човек трудно може да си ги представи, и те са принудени да понасят това, защото чувстват, че няма друга възможност. Така че ако идвате от Америка или Европа или други места от диаспората и искате да посетите Африка, желанието ни е Сенегал да бъде първата ви спирка", заяви Ейкън.

Изпълнителят, който е роден в САЩ в семейството на сенегалци, прекарва по-голямата част от детството си в западноафриканската страна, където дори през 2018 г. едва 44% от провинциалните домакинства разполагат с електричество, предава БТА.

Сенегалските власти приемат Ейкън като роден син, представяйки го с името му Алиуане Тиам и възхвалявайки го, че инвестира в Африка по време на подобна глобална финансова несигурност.

В понеделник Ейкън посети заедно с правителствени лица тревистите полета в Мбодиене на около 100 километра от столицата, където тепърва ще започне строителството.

Министърът на туризма Алиуне Сар отбелязва, че Ейкън полага началото на проекта във време, в което частните инвестиции са оскъдни и същевременно крайно необходими.

"Cоvid-19 пося съмнение навсякъде. Това означава, че хората, които се съмняват в привлекателността на Сенегал и Африка като цяло, трябва да се убедят, че има хора, вярващи в нашия континент", заяви министърът.

Ейкън казва, че за проекта вече са осигурени една трета от предвидените 6 милиарда долара. Той обаче отказва да разкрие инвеститорите, позовавайки се на клаузи за поверителност.

След като строителството започне в началото на 2021 г., се очаква първата фаза от проекта да продължи над три години.

Почти сюрреалистичният дизайн на Ейкън сити е вдъхновен от формите на традиционните скулптури, които отдавна се правят в африканските села. Блестящите конструкции на футуристичния град обаче ще бъдат изградени от метал и стъкло, вместо от дърво.

В Ейкън сити ще има хотел, декорацията на чиито стаи ще бъде вдъхновена от 54-те африкански нации.

Градът ще предлага от всичко по нещо - крайбрежен курорт, технологичен център, болница, полицейско управление, звукозаписни студиа, зона, наречена Сеневуд - сенегалски Холивуд, целяща да подпомогне развитието на местната филмова индустрия, и дори собствена криптовалута.

Ейкън споделя, че се чувства поласкан от сравнението между неговия футуристичен град и кралство Уаканда от "Черната пантера".