Единствената дъщеря на японския император Нарухито - принцеса Аико, заяви, че е съкрушена от загубата на толкова много човешки животи в Украйна по време на първата си самостоятелна пресконференция като възрастен член на императорското семейство.

"Чувствам се изключително съкрушена от загубата на много ценни животи в Украйна", каза тя в отговор на въпрос за руската инвазия.

Цитирайки изказване на баща си, направено по-рано през годината, Аико заяви, че се надява човешкият обмен да преодолее националните и регионалните граници и да доведе до един мирен свят, в който хората понасят различията.

Вижте снимки на принцесата >>

"Силно вярвам в мира", добави тя, разказвайки за посещението си в Хирошима като ученичка в гимназията. Тогава е почувствала силно значението на мира, след като е видяла ужасяващите сцени от атомната бомбардировка на 6 август 1945 г. в Музея на мира.

Принцесата казва още, че докато е растяла, дядо ѝ - почетният император Акихито, който абдикира преди три години, често ѝ е казвал каква е същността на кралските задължения: бъдете близо до народа - урок, който следва и синът му Нарухито.

Снимка: АР/БТА

"Вярвам, че най-важното като членове на кралското семейство е да изпълняваме дълга си, като се молим за щастието на хората и споделяме радостта и скръбта", каза още Аико, която стана на 20 години на 1 декември.

Младата дама сподели също, че мислите ѝ са насочени към жителите на засегнатите от бедствия райони, включително към тези, които все още се възстановяват от смъртоносното земетресение и цунами в префектура Фукушима през март 2011 г.

Аико е единственото дете на император Нарухито и императрица Масако. Понастоящем принцесата е студентка и изучава японска литература в университета "Гакушуин".

Според действащия закон Аико няма право да се възкачи на Трона на Хризантемата, защото той се полага само на мъже, припомня БТА. Освен това тя трябва да напусне семейството си, ако се омъжи за обикновен гражданин. Аико казва, че бракът все още изглежда далечно бъдеще.

Снимка: АР/БТА