В съобщението на Агенцията за управление на делата на японския императорски двор се посочва, че сватбата ще бъде на 4 ноември 2018 г.

Принцеса Мако и Кей Комуро оповестиха годежа си в началото на септември, след като получиха одобрението на император Акихито. Традиционното годежно честване е планирано за 4 март следващата година.

Оповестявайки годежа си на съвместна пресконференция, принцеса Мако и Кей Комуро разказаха за запознанството си преди пет години, когато двамата са състуденти в Международния християнски университет в Токио. Внучката на японския император сподели, че избраникът ѝ я спечелил с "усмивката си като слънце, искреността и голямото си сърце".

Говори се, че Комуро, който работи в правна фирма в Токио, е предложил брак на принцеса Мако година след началото на връзката им.

Императорската внучка има и магистърска степен от университета на Лестър и работи като изследовател в музей.

Първоначално годежът на принцеса Мако и Кей Комуро трябваше да бъде оповестен през юли. Обявяването му обаче беше отложено заради природно бедствие, засегнало японския остров Кюшу и причинило 36 човешки жертви и сериозни щети.

По закон след брака с мъж без аристократично потекло принцесата ще загуби титлата си и ще стане обикновена гражданка. След сватбата на Мако японското императорско семейство ще наброява едва 18 души. По-малкият брат на принцесата, 10-годишният принц Хисахито, е единственото момче сред внуците на императора и потенциален наследник на Трона на Хризантемата. Мако и Хисахито имат още една сестра, принцеса Како. Техни родители са по-малкият син на императора принц Акишино и съпругата му принцеса Кико. Престолонаследникът принц Нарухито и съпругата му принцеса Масако имат 15-годишна дъщеря, принцеса Аико.

В края на 2018 г. се очаква император Акихито да се оттегли от престола. Това ще бъде първата абдикация на японски владетел от 1817 г.