Шведските диско-поп легенди АББА се завърнаха днес с нов албум след 40-годишна пауза. Завръщането им очарова милионите им фенове, но остави критиката донякъде разделена, предаде Франс прес.

От фактическата им раздяла в края на 1982 г. - година след излизането на последния им албум "The Visitors" (1981), Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид (акроним АББА) не са издавали песни и не са окачвали в съблекалня прословутите си кичозни костюми.

След години на спекулации вестта, че АББА се завръщат с нов албум и виртуално шоу, което ще се състои в Лондон догодина, дойде в началото на септември.

Съставен от десет песни, "Voyage" е непредвиден плод на проект, по който групата работи от години: концерт на "революционни" дигитални аватари, които трябва да изместят "остарелите" холограми, процъфтяващи през последните години в света на музиката.

Някои аспекти остават загадка, но едно нещо е ясно: ще чуем да пеят днешните АББА и те са тези, които ще командват движенията на "АББАтарите". Последните обаче ще ги представят с физическия им вид от 1979 г.

Именно чрез подготовката на този проект в партньорство с компания за специални ефекти на бащата на "Междузвездни войни" Джордж Лукас - често забавян от технически трудности, а след това и от Ковид - се ражда идеята да правят музика заедно.

Три от десетте песни от албума, достъпен от полунощ местно време във всички страни по света, вече са издадени: първо "I Still Have Faith In You", последвана от "Don't Shut Me Down". След това се появи модернизирана версия на парчето "Just A Notion", записано през 1978 г., но неиздавано досега.

С хитове като "Waterloo", "Dancing Queen", "Mamma Mia", "The Winner Takes It All", "Money Money Money" възниква въпросът дали новият албум няма да пострада от сравнения със златната ера?

"Не е нужно да доказваме нищо. Какво можем да направим, ако хората си мислят, че преди сме били по-добри?", заяви Бени Андершон в интервю за шведския всекидневник "Дагенс нюхетер". "Ако не беше достатъчно добро, нямаше да го направим", допълни той.

"Voyage" на АББА ще накара света да танцува и пее", гласи "присъдата" на музикалния критик на "Дагенс нюхетер" Мартин Нистрьом.

Критиците обаче не са единодушни: някои като сп. "Ролинг стоун" приветстват успешното завръщане, което си е "заслужавало чакането". Други като в. "Гардиън" "попарват" възторга с жестокото "Не, благодаря за музиката", използвайки фраза от един от хитовете на групата. Мнозина обаче са съгласни за неравномерното ниво на албума.

Според Жан-Мари Потиез, един от най-добрите международни експерти по групата, "гласовете на Агнета и Ани-Фрид са загубили височините си, което е нормално предвид възрастта им, но са придобили дълбочина и чувственост". "Когато двете пеят заедно, като в "Don't Shut Me Down", това е звукът на АББА", отбелязва експертът.

В социалните мрежи феновете масово споделят възторга си. "Това е звукът на АББА, но той не е носталгичен, не е "заседнал" в миналото. Той отговаря на това, което са днес", казва ентусиазираният фен Петер Палмквист от Швеция.

Хилде, почитателка от Норвегия, която е дошла да вземе дългоочакваната плоча в магазина, не се поколебава и за секунда, когато я питат дали е развълнувана. "Чаках 40 години този момент, така че да", отвръща тя.

Удовлетворението се споделя и от музикалните магазини. "Това може би е най-голямото представяне, над което съм работил. Работя тук от десет години и никога не съм виждал подобно нещо", споделя Самюел Хаглунд, докато оглежда рафтовете на магазина си в центъра на Стокхолм.

Въпреки това "Voyage" - деветият студиен албум на АББА, наистина ще бъде последният, потвърдиха Бьорн и Бени в интервю за в. "Гардиън" в края на октомври.