Жерар Депардийо закрива продуцентския си център "PTS ZhD" в Русия. Причината е пауза в проектите, сподели пред медиите Арно Фриле, приятел на известния актьор.

"Тази структура бе създадена за развитие на аудиовизуални проекти. Без активна дейност тази система е безполезна, тя изисква разходи дори и в период на застой", каза той, добавяйки, че решението не е свързано "с настоящата ситуация заради кризата в Украйна".

Фриле съобщи и за спиране на работата над филма за ескадрилата "Нормандия - Неман". Миналата година бе обявено, че снимките по проекта започват в Калининградска област.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Това е руско-френски проект. След началото на кризата френската страна излезе от него, но ние все още се надяваме, че ще можем да го осъществим по един или друг начин", обясни мъжът.

Жерар Депардийо има руско гражданство от 2012 г. Той кандидатства за него заради решението на френското правителство да увеличи данъците за богати граждани. Според издание "Октагон", цитирано от ТАСС, продуцентската компания "PTS ZhD" е основана през 2016 г. и се ръководи от "Френски вкусове", друга фирма на кинозвездата.

През 2020 г. представител на артиста, носител на "Златен глобус", опроверга информации в местни медии, че той закрива три свои компании в Новосибирск, сред които и "Френски вкусове", предава БТА.

През април Депардийо критикува руския президент Владимир Путин за нахлуването в Украйнам, наричайки действията му "неприемливи". 

Снимка: AP/БТА