Компанията за космически туризъм "Върджин галактик" обяви, че 32-годишната изследователка и инфлуенсърка от социалната мрежа "ТikTok" Кели Джерарди ще полети на мисия за провеждане на експерименти за няколко минути в безтегловност.

Освен богати клиенти, готови да платя по 200 000 долара за билет за полет, "Върджин галактик" се опитва да привлече и учени, които имат желание да провеждат експерименти в условията на микрогравитация.

"Възходът на търговската космическа индустрия промени напълно ситуацията, това е повратна точка във възможностите за изследване и провеждане на експерименти", каза Кели Джерарди, която е изследовател в Международния институт по въздухоплавателни науки и автор на книга, в която популяризира идеята за това космическият сектор да бъде достъпен за всички хора.

Джерарди има 400 000 абонати в популярната платформа "TikTok" и 130 000 последователи в Инстаграм, пише БТА. Тя има опит от няколко параболични изследователски полета, при които самолетът достига височина и условия, симулиращи безтегловността в космоса.