Иван Юруков играе в над 10 постановки, снима се в "Столичани в повече" и готви нов филм. Той е и част от журито на тазгодишното 11-о издание на конкурса на Dir.bg "Най-красива абитуриентка".

Срещнахме се с неуморния Иван Юруков, за да ни разкаже за емоциите си на сцената и за новите изненади, които е подготвил за зрителите.

Тази година беше премиерата на първия ти моноспектакъл "Пилето, което казва КУ". Как се чувстваш сам на сцената?


С "Пилето, което казва КУ" за първи път заставам сам пред публиката и намирам, че усещането е уникално. Монологичната театрална форма се счита за висока летва при сценичните изкуства и актьорите сравнително рядко посягат към реализация на моноспектакъл. Отдавна в мен зрее силно желание да изпитам себе си в тази дисциплина. А "Пилето, което казва КУ" се появи тъкмо навреме. Още при първия контакт с публиката разбрах, че съм на прав път. След добро представление чувството за удовлетвореност е неизразимо. Усещането, че съм си свършил добре работата ме изпълва. При моноспектакъла отговорността е голяма, защото успехът и провалът са равновъзможни и правопропорционални.

Снимки на Иван >>

Какви емоции предизвиква спектакълът у твоите зрители? Какви са посланията, които остават с тях и след представлението?

При моноспектакъла зрителят се явява не само свидетел, но и единствен партньор на актьора. Той има главната задача – да развълнува този стаен в тъмното, непредвидим партньор, който при всяко представление е различен. Всеки фалшив тон може в миг да прекъсне връзката между актьор и публика. В тишината на пaузите можеш да усетиш дъха на публиката, а аплодисментите са наградата й за добре представен спектакъл. На премиерата на "Пилето, което казва КУ" в салона имаше и разплакани и усмихнати зрители. Бих бил щастлив, ако всеки от тях е успял да разпознае себе си, да се замисли, да си зададе въпрос и да потърси отговор, да изпита удовлетворение. "Пилето, което казва КУ" дава възможност на зрителят всичко това да му се случи.

Най-скоро можете да проверите и да се уверите в това на 9 юни в Ябланица, и на 11 юни в Пловдив, в Лятно кино “Орфей”. На 5 юли представлението ще стъпи за първи път на Камерната сцена на Народен театър “Иван Вазов”.

Беше номиниран за "Аскеер" в категорията "Главна мъжка роля". Как оценяваш играта на своя колега Свежен Младенов като поп Кръстьо във "Великденско вино", който спечели приза с тази роля?

Конкуренцията за "Аскеер" в категория "Главна мъжка роля" винаги е много силна. За мен номинацията е награда, щом, редом с толкова достойни колеги, сме в списъка на предложените актьори през този сезон. Предстои да гледам Свежен във "Великденско вино", но не се съмнявам, че е направил силна и запомняща се роля. С него заедно започнахме в един и същи клас на проф. Стефан Данаилов, проф. Илия Добрев и доц. Иван Налбантов, на които дължим всичките си успехи. Познавам Свежен още от първите ни опити на сцена и мога с гордост да кажа, че той е един много голям актьор. Пожелавам му да не спира да търси и постига успехи в театралната си кариера.

Участваш в над 10 постановки и снимаш сериал. С какво друго се занимаваш професионално и в свободното време?

Освен театралните заглавия и участия в телевизионни сериали се снимам и в пълнометражни филми. Очаквайте скоро премиерата на нов български филм - "Дъвка за балончета". Там си партнираме с Теодора Духовникова. Предстои премиерата и на още един пълнометражeн филм на режисьора Киран Коларов, но подробностите ще запазя. В свободното си време посягам към четката и платното. Обичам да рисувам, това ме откъсва от ежедневието и освобождава. Всяко изкуство съдържа в себе си всички изкуства. Обичам да се занимавам с изкуство.

Как реши да се включиш в журито на "Най-красива абитуриентка"?

Без колебание. Веднага откликнах на предложението да съм част от журито на "Най-красива абитуриентка". Оценявам стремежа на младите, завършващи дами да изглеждат красиви и ще се радвам да подкрепя тези от тях, които с вкус и изтънченост постигат това.

Каква е твоята представа за красива абитуриентка?

Труден въпрос! Красива абитуриентка е тази, която не проявява излишна натрапчивост и се придържа към собствения си вкус. Проявата на изтънченост у една дама винаги е привличаща. Приветствам стремежа към естественост, освободеност, елегантност и приятен аромат.