Специалистите призовават производителите на безалкохолни напитки да спрат да подвеждат потребителите с рекламни кампании, които отвличат вниманието им от вредата от тези продукти.

"Все повече проучвания потвърждават вредата от захарта в безалкохолните напитки, която в комбинация с водещия до пристрастяване кофеин в много от продуктите, е заплаха за здравето, сравнима с тази на тютюневите изделия", казва д-р Лори Дорфман, експерт по обществено здравеопазване от Калифорнийския университет.

Д-р Дорфман и други експерти искат компаниите-производители на безалкохолни напитки да спрат да атакуват потребителите, и особено младите хора, с цел да увеличат продажбите си.

Консумацията само на две безалкохолни напитки на ден може да увреди трайно черния дроб и да доведе до състояние, което обикновено се развива в резултат на хронична злоупотреба с алкохол. Увреждането може да наложи трансплантация на орган, тъй като черният дроб не е в състояние да преработва огромното количество захар.

Пиенето на големи количества безалкохолни напитки с високо съдържание на захар може да доведе и до развитието на диабет и да причини увреждане на сърцето, и освен това е рисков фактор за затлъстяване.

Газираните напитки, рекламирани като диетични, също крият опасност. Те съдържат по-малко калории, но изострят апетита, което води до натрупването на излишни килограми. Изследване показва, че при хората, които всекидневно консумират диетични безалкохолни напитки, се наблюдава разширение на талията със 70 процента след 10 години.