Едно от любимите ми неща, свързани с грима, е, че няма утвърдени правила в използването му. Всеки е свободен да експериментира и сам да открие това, което работи най-добре за него. Затова в тази статия няма да ви казвам как трябва да се гримирате, а ще споделя няколко трика, които са ме улеснили с по-сложните техники.

1. Четки за грим

Един качествен комплект четки може да се ползва с години, освен това прави апликацията на продуктите в пъти по-лесна. Така нужното време за гримиране може да стане двойно по-кратко. Определено инвестицията си струва, особено ако ползвате грим ежедневно.

2. Почистване на четките

За да не са натрупва излишен продукт върху зоната, по която работите, почиствайте четката след всяко нанасяне. Може да държите тампонче за грим, напоено с мицеларна вода до вас и да избърсвате четката в него, когато преминавате от един продукт към друг. Така преливането на цветовете сенки за очи ще бъде безупречно, а течните продукти няма да се наслояват.

3. Разреждане на коректор или фон дьо тен

Ако искате разнообразие в ежедневния си грим, а ползвате по-плътен и тежък фон дьо тен или коректор, не е нужно да купувате много различни видове. Може да ги примесите с малко овлажнител за лице или слънцезащитен крем, за да олекотите продукта и да постигнете по-естествен вид.

4. По-големи очи

Основните трикове за оптическо уголемяване на очите са следните: Сложете по-тъмен тон сенки в сгъвката на клепача. Така ще дефинирате окото. След това нанесете светъл цвят в центъра на клепача. Можете да сложите също молив за очи в светъл или телесен цвят по вътрешната долна линия на окото, което допълнително ще отвори погледа. За завършен вид добавете озарител или светъл/бял цвят сенки във вътрешното ъгълче на окото.

Снимка: Shutterstock

5. По-интензивни цветове

За по-ярки цветове на сенките за очи напръскайте четката за апликация с малко фиксиращ спрей. Мократа четка прави цветовете много по-интензивни. Този трик работи най-добре при блестящите сенки, които се слагат в центъра или вътрешното ъгълче на окото.

6. Тампонче за грим, за да избегнете зацапване на кожата

При апликация на спирала дръжте тампонче за грим под окото, за да предотвратите изцапване от все още влажната спирала. Същият трик може да се използва и при нанасянето на сенки за очи, тъй като понякога пада пигмент по зоната под окото.

7. Перфектни вежди

За да постигнете перфектната форма на веждите, ги подчертайте и дооформете с коректор. Слага се малко коректор върху четката за вежди (или тази за коректор, зависи каква ползвате) и се работи с нея. Така ще изчистите недостатъците и формата ще бъде прецизна, а линиите гладки. Завършете с малко озарител точно под долната линия на веждите, върху коректора. Това отваря окото допълнително и го дефинира.

8. Перфектни устни

Същият трик с коректор може да се приложи и за очертаване на устните и постигане на перфектната им форма. А за да изглеждат устните по-големи и плътни, сложете бял молив в центъра им и малко по-тъмен тон от техния натурален цвят по краищата. След като прелеете цветовете, завършете с цвят за устни по ваш избор.

Снимка: Shutterstock

9. Фото финиш

Нанесете фиксираща пудра в средата на лицето. Това ще предотврати омазняването на Т-образната зона, ще я матира и ще премахне блясъка, който много си личи, особено на снимки.

10. Фиксиращ спрей

За по-дълготраен грим напръскайте лицето с фиксиращ спрей, след като сте приключили с всичко. Не само гримът издържа много по-дълго, а и спреят придава красиво и натурално сияние на лицето.