Стресът е един от бичовете на съвременната цивилизация. Той е всичко друго, но не и здравословен.

Не само душата, а и тялото страда от прекомерния стрес. Психологът проф. д-р Герт Калуза предлага 4 стъпки, които да ни помогнат да се справим с това състояние.

Как можем да се отървем от стреса и да си починем, зависи от първопричината. Личността на човек също играе голяма роля, но има т.нар. спешна медицина срещу него.

1. Приемете ситуацията

Има неща, които просто няма как да променим. Ако атобусът закъснява или има задръстване, просто трябва да приемете ситуацията такава, каквато е. Така няма да бъдете в ролята на жертва. Това се постига с практика дори и при холеричните хора.

2. Охладете емоциите

Става дума за това да държите чувствата си под контрол. Понякога трябва да си поемете дълбоко въздух или да ударите няколко юмрука в боксовата круша, за да си стъпите на краката. Важно е, както и при първата стъпка, да вземете съзнателно решение как да се конфронтирате с вътрешния си хаос.

3. Анализирайте ситуацията

Когато емоциите не са толкова бурни, разумът си идва на мястото. Точният момент е дошъл, когато разгледате внимателно неприятната ситуация, потърсите евентуални възможности за действие и прецените кои са важните неща.

4. Станете по-активни

Ако сте в задръстване, може да се обадите на шефа си и да му кажете, че закъснявате. Може би има и други възможности, които да ви осигурят спокойствие в момента, например да потърсите друг път за придвижване или да си пуснете любима песен, да хапнете нещо вкусно или да отклоните мислите си в по-приятна посока.