Много хора започват новата година с обещания, които дават на себе си. Някои се заричат да спрат пушенето, други да излизат повече с приятели, но какво да правите, ако не пушете и излизате често или пък обичате пушенето и самотата?

Със сигурност всеки има какво да подобри в себе си. Всеки има и лоши навици, от които е добре да се отърве. Няма ли 2019 година да бъде по-приятна за нас, ако успеем да се справим с поне един от тях? Ето защо ви даваме избор от 5 лоши навика, с които е добре да се разделите през настоящата година, стига да ги притежавате.

1. Обръщайте внимание на признаците на стареене

Косата ви е почнала да пада, на кожата ви са се появили бръчки или петна, а вие приемате всичко това с насмешка. Няма лошо, но ако искате да изглеждате добре, това не е от ваша полза. Както най-вероятно знаете, колкото по-навременни са действията, толкова по-добър е резултата. Ако започнете да третирате косата си със шампоани или други продукти против косопад, докато все още я имате, то ефективността би била доста по-голяма, отколкото ако започнете да обръщате внимание на вашето теме, когато там вече липсват косми. Същото важи и за останалите белези на остаряване - не ги пренебрегвайте, освен ако не искате прическата на Доналд Тръмп или лицето на Стив Бушеми.

Стив Бушеми и Доналд Тръмп

Снимка: Shutterstock

2. Спрете да се бръснете твърде бързо

Искате ли да прецакате кожата си и да станете по-податливи на инфекции? Тогава се бръснете колкото се може по-бързо. Учените са доказали, че по-резките движения с бръсначката нанасят много повече щети и разраняват епидермиса. Мъжете ще потвърдят, че по-бързото бръснене определено води до зачервявания, дискомфорт и порязвания. Жените, които предпочитат бръсненето на краката пред коламаската, може би са забелязали, че вероятността да пропуснат косъмче или да не се справят особено добре със задачата си е много по-голяма, ако бързат. Затова не претупвайте нещата и не си създавайте излишни проблеми - когато се бръснете, не бързайте за никъде.

3. Сменяйте по-често стила си

Подстригвате косата си по един и същи начин, носите един и същи цвят лак, купувате дрехи с еднакви цветове и после се чудите защо всичко е толкова монотонно. Е, може би трябва да започнете от малките неща. Подстрижете се по-смело, разчупете начина си на обличане, ако сте мъж и нямате брада - си пуснете, ако сте жена - защо не боядисате косата си в някой по-ярък и интересен цвят? Ще видите, че да опитвате нови неща всъщност не е никак лошо и дори може да повлияе положително на самочувствието ви. Ако толкова не искате да правите нищо по-различно или ви пука твърде много за мнението на колегите - вземете си шарени и забавни чорапи. Въобще, гледайте да правите неща, които не са част от вашата рутина и които могат да внесат малко цвят в иначе сивото ежедневие.

Свежите цветове не са ли за предпочитане пред сивотата?

Снимка: Shutterstock

4. Работа-вкъщи, работа-вкъщи...

И като заговорихме за монотонност - най-голямата такава в днешната епоха е кръговратът работа-вкъщи. След като сме били 8 часа в офиса или някъде другаде, ние се прибираме у дома, хапваме и се стоварваме изморени на дивана, където най-вероятно заспиваме. Така животът си върви, нещата се случват, но не и за нас - за нас времето е спряло. Ще видите, че ще сте много по-доволни, ако излезете от този омагьосан кръговрат. След работа често не сте толкова уморени - защо не се разходите в парка, пиете чай или бира с приятели, отидете на театър или направите нещо по-интересно. Бързо ще видите, че така ще се почувствате много по-живи. Дайте шанс нови неща да се случват в живота ви - те няма как да дойдат, ако сте потънали до шия в монотонна рутина.

5. Спрете да сравнявате себе си с останали във Facebook

Социалните медии увеличават депресията, завистта и тревожността и това е факт, доказан от учените. Причината за това е, че всеки сравнява себе си с останалите, които вижда във Facebook или Twitter. Другите са в добра форма, ходят на скъпи почивки в Дубай, обикалят по интересни места и въобще водят пълноценен начин на живот. Дали това е истината обаче? В социалните мрежи всеки създава свой перфектен образ - споделят се най-добрите снимки, постват се най-интересните истории и албуми. Този перфектен образ обаче, не е напълно реален и именно заради това не трябва да сравнявате себе си с него. Цялото това недоволство, а понякога, нека сме откровени - и завист, ви правят нещастни. И това не е ОК. Най-малкото защото вашите отрицателни емоции идват от нещо нереално и нещо, за което не трябва да ви пука. Да може да не сте били в Дубай, но толкова ли искате да бъдете в този шумен кич? Да, не всичките ви селфита изглеждат добре, но знаете ли, че тъй наречените "звезди" плащат стотици хиляди и имат екипи от специалисти, чиято единствена задача е производството на хубави снимки - заслужава ли си всичко това? Нашият съвет всъщност е не само да спрете да сравнявате себе си с останалите във Facebook, а да се замислите, искате ли да бъдете фалшиви и да заприличвате на другите? Едва ли. Ако все още не сте сигурни, си припомнете класиката на Тангра - "Бъди какъвто си".