Изпълнителният директор на "София Филм Фест" и "Арт Фест" Мира Сталева тази година е част от филмовия фестивал в Кан. Тя ще бъде част от журито, което определя "Наградата на арт кината".

Сталева е поканена от Рено Лавил, генерален директор на Асоциацията на френските артхаус кина (AFCAE French Association of Art Cinemas), да се включи като член на журито в Кан, което за първи път ще връчи награда в официалната селекция на фестивала в Кан през 2019 година. Председател на журито е Изабел Жибал-Харди, представител на кино "Le Grand Action" в Париж, а останалите членове са Матиас Елвард от кино "Zeise" в Хамбург, Марио Фортин, представител на кината "Beaubien et du Parc" в Монреал и Марк Ван Маел от кино "АВС" в Тулуза.

Мира Сталева е представител на "Дома на киното", София, и ще има ангажимента заедно с колегите си да обсъдят всички филми от официалната конкурсна програма и от конкурса "Особен поглед" - общо 39 на брой, за да направят своя избор при връчване на наградата. Също така Мира Сталева е един от експертите на Producers Network и ще модерира една от кръглите маси по време на Пазара в Кан (Marche du Film) Producers Network.

72-рият международен филмов фестивал в Кан, едно от най-престижните филмови събития в света, се открива днес - 14 май, а наградите ще станат ясни на 25 май 2019 година.