В късната пролет на 2015 година новинарските емисии по цял свят гръмнаха: за първи път от 150 години насам двама затворници, осъдени за тежки убийства, са успели да се измъкнат от един от най-строго охраняваните затвори в Ню Йорк.

Ричард Мат и Дейвид Сует осъществяват бягство, което надхвърля въображението и напомня за измислената легенда за Граф Монте Кристо, който прокопава тунел под каменния зандан, или за наполовина вярната история на французина Анри Шариер Папийон, чупил се от невъзможния Дяволски остров. И докато в споменатите случаи митът доминира над истината, то онова, което Мат и Сует осъществяват като бягство е напълно реално - и по тази причина още по-невероятно.

Краят на историята за двамата затворници бързо става публично известен и за съжаление е печален: и двамата са заловени и единият от тях е застрелян.

Но само няколко години по-късно тяхното майсторско измъкване, макар и завършило трагично, вече е влязло в историята. Съвършеното промъкване отвъд затворнческите стени присъства в класациите като едно от най-дръзките бягства в света и вдъхновява не един и двама сценаристи. Защото често истината е по-добра основа за филм, отколкото която и да е измислица.

Именно тази невероятна история за човешката находчивост, маниуплативност, дързост - и в крайна сметка - за несподелена любов - е в основата на новите осем епизода на CBS "Бягство по учебник" (Escape at Dannemora). Сериалът е достъпен у нас в HBO GO и по HBO.

Това е изключителна продукция по много причини, като само една от тях е брилянтният сценарий, дело на Брет Джонсън и Майкъл Толкин. По-любопитен може би е фактът, че режисьор на тази затворническа драма е Бен Стилър, който доскоро беше по-известен като комедиен актьор. А най-важното е, че в сериала играят три гигантски холивудски звезди, вдъхващи живот на всяка една кино минута: Бенисио дел Торо, Патриша Аркет и Пол Дейно.

Снимка: HBO

Бенисио дел Торо е в ролята на харизматичния 48-годишен Ричард Мат, който в истинския живот лежи в затвора "Клинтън" за три тежки убийства, три отвличания и два грабежа. Присъдата на Мат е доживотна.

Симпатичният Пол Дейно играе 34-годишния Дейвид Суит, който е осъден на доживотен затвор без право на помилване за убийството на заместник шериф.

Третата, и може би, най-любопитна роля, поне доколкото нарушава типичното клише на затворническите истории, е тази на Патриша Аркет, която е в ролята на надзирателката Тили Митчел.

Отвратена от съпруга си, който не й предлага нищо друго в този живот, освен еднообразие и почти сляпа, кучешка вярност, Тили запълва дните си със сексуални забежки със затворниците. Тя има продължителни сексуални отношения с Дейвид, а в течение на времето постепенно се сближава и с Ричард. По думите на актрисата, героят Ричард е "първият алфа мъжкар, с който Тили някога е била". Като истински рецидивист, той се оказва достатъчно коварен, за да оплете в мрежите си похотливата надзирателка - и да я привлече към каузата "бягство".

Ако продължим нататък с описанието на сюжета, който е достатъчно пикантен, ще лишим зрителите от удоволствието да усетят сами какво събира героите в една напълно асоциална тройка. По-интересно е какво мислят самите актьори за "Бягство по учебник".

На 14 ноември и тримата - Дел Торо, Дейно и Аркет, дадоха обща телефонна пресконференция от Ню Йорк, на която присъстваха журналисти от цял свят, включително и от Dir.bg.

По време на телефонния разговор Патриша Аркет разказа доста за интерпретацията си на надзирателката Тили и как е успяла да се превърне в невзрачна жена, с крива захапка, очила и спластена коса. Аркет обясни, че за да добие вида на не особено привлекателната героиня, е разчитала на голям екип гримьори, както и на логопед. Екипът прави визуална промяна в захапката й и й слага голями кафеви контактни лещи, които закриват сиво-зелените й очи. Аркет тренира упорито американския диалект на Тили, който в сериала прави почти неразбираеми думите й. Освен това тя наддава и доста килограми.

Снимка: HBO

Патриша Аркет обясни още и, че е отказала да се срещне с реалната Тили, която в момента е в затвора. "Не исках да се виждам с нея, защото вече бях гледала интервюто, която тя направи, и в него тя лъже. Гледах го именно, за да видя как тя изглежда, когато лъже".

Според нея Тили е дъщеря на фермер, която е свикнала да върши тежка физическа работа, но винаги е смятала, че заслужава повече от живота: "Мисля, че тя е доста непосредствена и нарцистична и вижда себе си като жертва, сякаш винаги чашата й е наполовина празна. И смятам, че тя се чувства най-жива, когато е влюбена, обичана и когато има драма".

Онова, което е типично за "Бягство по учебник", е, че целият сериал е издържан в много мрачни краски.

Тази сериозна и строга атмосфера започна да доминира и по време на пресконференцията, дадена от тримата актьори. Затова си позволих да им задам по-лек въпрос, който разсмя както Бенисио дел Торо, така и Патриша Аркет и разведри обстановката. Попитах и тримата дали е имало сцена по време на снимите, на която са се насладили и дали могат да разкажат някоя забавна случка от снимачната площадка.

На моя въпрос Бенисио дел Торо отговори, че много му е харесало "да целува Патриша Аркет" и тя от своя страна му върна репликата: "И на мен ми хареса. Имам предвид, че научих много за актьорската игра от теб и беше много забавно да разучаваме различни неща заедно по нов начин и да комуникираме. Аз преживях много забавни сцени и не знам дали мога да избера точно една. Всичко по време на снимките беше прекрасно изживяване. Имах чувството, че всеки играе възможно най-класно... Мисля, че тези момчета (Дел Торо и Дейно - б. авт.) са майстори и двамата имат много различен подход към работата".

Все пак Патриша Аркет си припомни снимките на забавна сцена, в която Тили се вози с мъжа си Лил, но колата изведнъж затъва в снега и започва да буксува. "Тогава аз излязох навън и започнах да бутам. И Бен (Стилър - б. авт.) се смя, защото обикновено мъжът трябва да излезе и да бута. Така че, да това, беше забавно". Предвид факта, че Тили е жена, на която все нищо не й достига и винаги "бута" ситуациите, докато мъжът й е пасивен - да, това е забавно.

Първият от епизодите на "Бягство по учебник" излезе на 19 ноември в HBO GO. Всяка неделя в онлайн стрийминг платформата ще бъде достъпна нова серия от историята.

Колкото до основната премиера на сериала по телевизионния канал HBO, то тя предстои на 7 декември, петък, от 21:00 часа, като епизодите ще се излъчват всеки следващ петък именно в този час.

Снимка: HBO