Ученическите ваканции са прекрасно нещо, но имат един много неприятен момент - списъкът със задължителна литература за лятото. Освен, че храня лични стресиращи спомени за тази безкрайна поредица от заглавия, на които трябваше да посветя най-хубавото си време в годината, днес продължавам да си създавам напрежение и като родител.

Първо, защото знам, че лично трябва да се заема с това да намеря, купя или заема книгите за малкия ми ученик.

Второ, защото винаги се налага да им отредя отделна пътна чанта, в която да ги пренасяме заедно с домочадието по почивките си през лятото.

И трето, защото колкото и да му вися на главата, в крайна сметка детето така и не ге прочита. Не ме разбирайте погрешно - не е като да не настоявам или като детето ми изобщо да не си пада по четенето, напротив.

Работата е там, че в дългите летни дни играта навън винаги е по-важна, приятелите винаги са по-добрата компания, а истинските приключения винаги са за предпочитане. Детство, все пак - не можем да му се сърдим.

Слушай, за да прочетеш

Вече има начин детето да не получи забележка, че не е прочело книгите от летния списък още в първия час по литература от новата учебна година. Благодарение на него няма да ви се налага и да се превръщате в библиотекари, да влачите чанти с книги по плажове и екскурзии и да врънкате детето да остави игрите и да седне да чете. Всичко, което ще ви свърши работа, се побира в приложение, което инсталирате на телефона си или друго мобилно устройство с достъп до интернет.

В безкрайното му онлайн пространство се побират хиляди заглавия на книги от световни и български автори, които са достъпни на английски и български. Родната и световна класически литератури за деца също са представени с достойно портфолио, като разбира се не липсват и най-съвременни нови заглавия. Всичко, което трябва да направите, е да откриете автора и произведението, които детето трябва да прочете, да забодете слушалките в ушите му, например, докато си рисува или прави пясъчен дворец на плажа, и да натиснете Play the book. Приятен актьорски глас ще чете за него книгата, а всичко, което то трябва да направи, е да слуша и да се наслаждава. Добре дошли в Storytel - света на аудио книгите и историите за слушане!

StoryTel

Дигиталната аудио библиотека или... Storytel

Основаната в Северна Европа компания е фокусирана върху стрийминг на дигитални и аудио книги. В България потребителите на приложението имат достъп до 600+ аудиокниги на български език и 50,000 аудиокниги на английски език.

Целта ѝ е да направи света по-симпатично и споделено с любов място за пребиваване чрез хубави истории, които биха докоснали всеки, независимо от времето и мястото, където се намира. Стриймингът се осъществява чрез абонаментен план и предлага аудио книги и е-книги на потребители от цели седемнайсет страни. Абонатите могат да се възползват от цялата налична библиотека на приложението по всяко време и във всяка точка на света, където има интернет. Избраната книга може да се слуша и офлайн, след като бъде специално отделена в личната ви мобилна библиотека на смарт устройството.

Приложението на дигиталната платформа се инсталира лесно и предлага двуседмичен гратисен период, в който можете да пробвате да слушате книги и сериали, без да бъдете таксувани за това. След него месечната такса е 9.99 лв, които се изтеглят автоматично от посочена от вас сметка. За тази сума, която практически е колкото половин цена на реална книга на хартиен носител, можете да слушате колкото искате произведения в рамките на този един месец. Самото приложение е организирано така, че бързо да се ориентирате кои са новите заглавия, къде са класиките, както и кои са бестселърите. Можете да препращате и препоръчвате книги и дори да ги подарявате онлайн. Апликацията е предвидила да имате и родителски контрол над това, което децата ви могат да слушат.

Да чуеш вместо да прочетеш

Имайте предвид, че една книга от около сто и двайсет страници се изчита приблизително за шест часа. Ако средно на ден детето ви е в състояние да слуша аудиокнига дори само около час, за по-малко от седмица то ще я прочете... или по-скоро проЧУЕ.

Като родители знаете, че децата обичат да им се четат или разказват приказки, така че спокойно можете да организирате слушане и преди сън. Така неусетно ще увеличите времето за "четене" и в края на ваканцията ще установите, че списъкът със задължителните книги е напълно усвоен, при това с удоволствие и без детско мрънкане. Аудиокнигите са и идеален вариант хлапето ви да учи нови изрази и думи на български и да овладява добра интонация и гласово структуриране на речта. Те са и чудесна възможност да се учи и усъвършенства чужд език, защото вие или детето ви можете да слушате романи и сериали, например на английски, прочетени от актьор, за когото този език е роден.

Storytel

Слушането на една книга е различно удоволствие от четенето ѝ. Четенето изисква особена концентрация и пълно отдаване, за което е нужно достатъчно време и подходящо място. Една от най-добрите страни на аудиокнигата е, че те освобождава от подобни условности. Можеш да слушаш книга, докато пътуваш към работа с метрото, докато караш кола на път за морето, докато спортуваш във фитнеса, приготвяш вечерята у дома или вършиш някаква домакинска работа. Да слушат една книга е единственият вариант да се запознаят със съдържанието ѝ и за много хора, които имат проблеми с очите или не им е възможно да седнат на спокойствие и да потънат в книжните ѝ страници. В крайна сметка най-важното в една книга е историята ѝ да бъде споделена и преживяна. И един от най-красивите начини за това е възможността ни да слушаме.