Историята на Дани Глоувър, който зрителите винаги ще свързват с образа на детектив Роджър Мърто в култовата поредица "Смъртоносно оръжие", започва на 22 юли 1946 г., в слънчев летен ден, точно като днешния, когато той проплаква за първи път в болница, намираща се в Сан Франциско, Калифорния. Родителите му, които няколко години по-късно животът дарява с още един син, носещ името Мартин, са Кери и Мандиса Глоувър. Въпреки че майка му е завършила колежа "Paine" в Огъста, Джорджия, а баща му е ветеран от Втората световна война, двамата изкарват прехраната си като пощенски служители.

Това обаче съвсем не им пречи извън работното си място да бъдат активисти от редиците на организацията "NAACP", борещи се за гражданските права на чернокожите. Именно техните убеждения и жертвоготовност в името на онова, в което вярват, впоследствие ще окажат влияние на бъдещата звезда, която днес празнува своя 75-и рожден ден, превръщайки я в един от най-видните поддръжници на различни хуманитарни и политически каузи в Холивуд. Той редовно участва в акции за помощ на хората от Африка и Латинска Америка, като дори на няколко пъти е бил арестуван за намесата си в подобни начинания.

Дани с бившата си съпруга Асаке Бомани

Снимка: Getty Images

На пръв поглед Дани е съвсем обикновено дете, което изпитва огромна страст към спорта, наследена от баща му, на която се отдава през всяка свободна минута, когато не заляга над учебниците. Само че всъщност се различава от повечето си връстници, тъй като страда от епилепсия, придружена с припадъци. Болестта, за която тогава няма гаранция, че ще успее да превъзмогне с времето, внася огромна несигурност в дните му, хвърляйки сянка над неговото бъдеще. Предвид сериозността на състоянието му, близките му се притесняват как ще се развие живота му занапред и дали той ще е в състояние да намери своето място в него.

Само че в крайна сметка той им доказва, че няма от какво да се тревожат, тъй като благодарение на силната си воля съумява да преодолее тежките обстоятелства, като към днешна дата не е губил съзнание вече от 40 години насам.

След като завършва гимназия, той постъпва да учи в университета на родния си град, но така и не се дипломира. За сметка на това там среща първата си съпруга Асаке Бомани, за която се жени през 1973 г., а плод на любовта им е тяхната дъщеря Мандиса Глоувър, кръстена на майка му.

Снимка: Getty Images

Във висшето учебно заведение Глоувър става част от Съюза на черните студенти, а след като го напуска постъпва на общинска служба в градската администрация, където се фокусира върху развитието на общността. Отстрани изглежда така, сякаш има всичко, за което е мечтал - сплотено семейство и сигурна работа, но това изобщо не е така, тъй като в него съвсем неочаквано се поражда амбицията да стане актьор. Ето защо обръща гръб на досегашната си професия и започва да посещава курсове в Американския консерваторен театър, известен също като ACT. За да изкарва пари, с които да плаща обучението си, както и сметките у дома, той се хваща като таксиметров шофьор. В по-късен етап познанията му за бизнеса му помагат да подаде жалба срещу компания в Ню Йорк, която води до цяла кампания срещу расистките нападки, след като редица таксита отказват да качат него и дъщеря му на улица в Халем, подминавайки ги с безразличие, а единственият водач, който все пак склонява да го стори, не му позволява да седне на предната седалка до него.

Снимка: Getty Images

В свои интервюта признава, че в началото, когато е решил да промени посоката на ежедневието си, устремявайки се към театралната сцена, не е смятал, че поема голям риск, но после е разбрал, че греши. Основната причина за това е, че страда от дислексия, пречеща му да се запомни репликите, изпълващи сценариите на постановките, в които започва да се изявява. Въпреки това той не се предава и продължава да мечтае, дори по-смело отпреди. Така след няколко реализирани постановки, в търсене на по-големи възможности, Дани взема съдбоносното решение да опита късмета си в Лос Анджелис. Макар мнозина да осъждат преценката му, изтъквайки факта, че всяка година хиляди хора отиват в Меката на киното, опитвайки се да пробият в индустрията, но в крайна сметка се провалят с гръм и трясък, той не се вслушва в думите им и заминава. А не след дълго ги кара да съжалят, че не са имали достатъчно вяра в него, тъй като получава първата си роля, макар и малка, в сериала "B.J. and the Bear", която още същата година го отвежда директно на снимачната площадка на филма "Бягство от Алкатраз" с Клинт Истууд, бележещ дебюта му на голям екран, при това на 32-годишна възраст - нещо, което по онова време изглежда направо немислимо.

Естествено, преди да започне да получава сериозни ангажименти пред камера, той участва в редица незначителни продукции, предимно телевизионни проекти, но всеки един от тях го доближава все по-близо до значимите заглавия, които записва във филмографията си, като "Смъртоносно оръжие", превърнал се в негова визитна картичка, където си партнира рамо до рамо с Мел Гибсън. Точно тази лента катапултира името му на върха, нареждайки го сред величията на шоубизнеса.

Ето и няколко интересни факта за днешния рожденик:

Искал е героят му в "Смъртоносно оръжие" да покаже, че има романтична страна, но това така и не се е случва

В интервю за "Los Angeles Times" актьорът казва, че неговият персонаж и съпругата му никога не са демонстрирали каквато и да било физическа привързаност един към друг, дори не са се целували.

"Когато гледате филма, имате усещането, че тези двама души правят всичко, но не и да спят заедно. Това е странно. Разликата между любовния живот на образа, изигран от Мел, и моят е изключително ярка. Все едно съм опериран от чувства... Наистина не е нормално. Не знам дали е търсен ефект, или сценаристите подсъзнателно са създали Роджър така. Интересно обаче е, че съм забелязал как същото нещо се случва и с други мои цветнокожи колеги", признава той.

По собствена инициатива кани професионални баскетболисти като статисти в "Хищникът 2"

Когато режисьорът Стивън Хопкинс търси високи мъже, които да изиграят банда извънземни във втората част на лентата "Хищникът", Глоувър знае точно на кого да се обади. Като фен на "Los Angeles Lakers" той се свързва с любимите си играчи от отбора и ги кани да станат част от екипа на продукцията. Естествено, те нямат нужда от повече убеждаване и веднага се съгласяват да сложат чудовищните костюми.

Снимка: Getty Images

Бил е близък приятел с Фидел Кастро и Уго Чавес

Актьорът никога не е крил, че се възхищава на комунистическия режим на Фидел Кастро. Нещо повече, двамата участваха заедно в документалния филм от 2010 г. "Will The Real Terrorist Please Stand Up", посветен на отношенията между Куба и САЩ, изпълнявайки главните роли в него.

Той е бил приятел и с покойния президент на Венецуела - Уго Чавес. По предложение на артиста, бившият държавен глава дори дарява 18 милиона долара за заснимането на документален филм за водача на Хаитянското въстание на робите - Франсоа Доминик Тусен Лувертюр.

Докато снима "Операция Дъмбо дроп" държи снимка на мечтаната си къща, за да запази мотивация

Оказва се, че процесът по заснемане на продукцията на "Disney" е бил толкова бавен и мъчителен за звездите, участвали в него, че те не само били постоянно изнервени, но също така нямали търпение да приключат с ангажимента веднъж завинаги. Нещо повече, в интервю с "Entertainment Weekly" един от актьорите - Дейвид Пул, споделя, че той, Дани Глоувър и Рей Лиота са се съгласили да участват в лентата само заради парите, които са щели да вземат накрая. Той също така признава, че и тримата постоянно са носили в себе си снимки на къщите, които искали да си купят с изкараните хонорари, за да запазят мотивация за работа и да не напуснат преждевременно снимачната площадка.

Развежда се след 35 години брак, а 9 г. по-късно се жени повторно

Бракът му с Асаке Бомани продължава повече от три десетилетия, но в крайна сметка двамата се развеждат. Минават девет години, преди той отново да мине под венчилото, този път с Елиан Кавалейро, с която изглеждат щастливи и до днес.

Снимка: Getty Images