Радина Кърджилова и Деян Донков никак не се дразнят от събирателното, което остроумните медии им измислиха - Радинката. Аналогията е с актьорите Брад Пит и Анджелина Джоли - Бранджелина. И двете двойки - звездни, мъж блондин и красива брюнетка, артисти. Само че Радина и Деян се притесняват от факта, че колегите им вече не са заедно. А те не искат и да помислят за раздяла.  Убедителни са, седейки на дивана - Деян леко изтегнат вдясно, а Радина - подвила кокетно крака в коляното и обърната към него с тяло. Главата й гледа замечтано встрани, докато Деян търси погледа й като малко, напористо дете, което всеки момент ще я сграбчи за брадичката и ще обърне лицето й към своето, за да й каже нещо "важно". Каквото и да сте чували за двамата актьори от звездната трупа на Народния театър  - в техния свещен кръг - малката таванска мансарда в центъра на София,  отношенията им са коренно различни. След 8 години заедно, един малък Христо, един батко Деян и две кучета, връзката им е все още e бурна, страстна и вярна - с натъртване на "Р".

Така я описват и двамата.

"Никога не сме били първо приятели. От самото началото стана "страшно" - в най-пълния смисъл на думата", казва Деян.

Говори бързо и продължава да търси одобрение в погледа на Радина при всяко едно изречение. Когато очите им се срещнат, широка усмивка се плъзва по лицето на Радина. Той иска да е точен с всеки епитет, за да го слуша тя внимателно. Разбира се, приковава вниманието й бързо - с реплика на героя си от "Братя Карамазови" по Достоевски.

Гардероб: Marc O'Polo // Обувки: MDL // Шал, вратовръзка и аксесоари: FREYWILLE

Снимка: KARE Studio за #URBN

"Връзката ни е "удари гръм, изви се буря". Не сме планирали амбициозно всяка стъпка, не сме се опознавали. Оставихме да ни помете тази достоевска "буря", защото смятам, че нещата са прости. Отношенията или се задълбочават, или не се. В нашия случай грешки правим и двамата, приемаме двете си страни - нелицеприятните и приятните, които има всеки човек", казва Деян.

Първо забелязaл открояващите я, силни черти по време на изпитите й в НАТФИЗ.

"Още тогава ме впечатли не само с външната си красота, но и с аурата, и таланта. Със силната женска енергия, която излъчва"

"Аз го видях за първи път в представлението "Дон Жуан". Бях с приятелка. Нaистина прикова вниманието ми като актьор, но не съм мислила дори да имам нещо с него. Случайно го видях в градинката на Народния театър доста по-късно, съвсем случайно. Тогава бях свободна. Заговорихме се и тъй като си бях луда глава му поисках телефона и се видяхме в клуб "Ялта" - мисля че там започна да се завърта тази наша бурна любов. Оттам нататък - 8 години вече не сме се разделяли".

Гардероб: Marc O'Polo // Обувки: MDL // Шал, вратовръзка и аксесоари: FREYWILLE

Снимка: KARE Studio за #URBN

Оттук нататък се намесва и Уилям Шекспир и по-скоро героинята му Жулиета. По онова време Радина живее на първия етаж в центъра на столицата - на метри от сегашния им дом.

 "Луд момент - никога няма да забравя как той ми подсвиркваше под прозореца и викаше "Жулиета, Жулиета, ела на балкона". Върхът беше, когато ми подари една лампа - огромна нощна лампа. Носеше ми цветя - винаги лалета и до ден днешен. И сладки!"

Още когато Радина му взела телефона, Деян знаел, че "тази май-май го забива". Но всъщност първи в опитите за съблазън е бил той - Дон Жуан от Народния...

"Беше след премиерата на филма "Тилт" - запечатала ми се беше в съзнанието, още не я познавах - с една тежка, червена плисирана рокля, с голямо деколте и малко черно коланче под гърдите. Беше много нежна и красива", описва Деян един от любимите си моменти и присвива очи, сякаш се опитва да го види пред себе си отново.  

"Той дойде нещо да ме заговаря, така че знаех, че ме забеляза", убедена е Радина.

Гардероб: Marc O'Polo // Обувки: MDL // Шал, вратовръзка и аксесоари: FREYWILLE

Снимка: KARE Studio за #URBN

Комплиментите им един към друг, поне пред други хора, са премерени. Техният личен свят е строго интимен, въпреки че напрягането да намират точните думи, за да се описват един друг до най-малкия детайл,  е достатъчно показателно. Тя знае, че очите му са сиво-сини, а не както са описани в личната му карта - просто сиви. Той определя цвета на косата й като тръмнокестеняв, а не като просто кафяв, както правят повечето мъже. Двамата се възхищават един на друг професионално, като се стараят да не прекаляват с похвалите. Същевременно близки, но и на достатъчно разстояние, за да искат да се приближат един към друг още - може би това е разковничето, с което поддържат тази "страст" и "буря", която ги запазва заинтригувани помежду им.

И така Радина и Деян разбиват клишето, че двойките, които работят една и съща работа, са обречени. Не винаги вярна се оказва и една западна сказка - "Човек рискува връзката си, като се връща вкъщи късно, но в по-голяма опасност я поставя, като се прибере у дома по-рано"

"И двамата сме бохеми. Затова свобода е нашата дума. Дори да ревнувам - няма да го покажа. Но се усеща. А всеки от нас има нужда да остане насаме със себе си, да се усамоти, това е свободата", казва Радина.

"Не знам защо ги говори тия работи... ние прекарваме цялото време заедно. Особено покрай репетициите за "Любовникът", намесва се Деян.

"Любовникът" по Нобеловия лауреат Харолд Пинтер е първото представление, в което Деян излиза заедно с Радина рамо до рамо на една сцена и същевременно е режисьор на пиесата. Вижда я в образа на Сара отдавна, още когато тъкмо са се нанесли в тяхното арт убежище.

Не бива да пропускаме една особена част от интериора - ниша с френски прозорци, която и на двамата им прилича на сцена. Само завеси й липсват... поне за сега. Но някои техни близки приятели, вече са слушали прочит на "Любовникът" и са силно развълнувани след изпълнението. Това се случва много преди спектакълът да е факт.

Гардероб: Marc O'Polo // Обувки: MDL // Шал, вратовръзка и аксесоари: FREYWILLE

Снимка: KARE Studio за #URBN

Всъщност често си четат един на друг. Деян пише хайку, а издателство "Колибри" вече е хвърлило око на черновите му.

"Ако ги издам, ще ги посветя на нея, защото е муза", казва Деян.

Покрай него Радина, която е от онези силни жени, които винаги са на уважително разстояние и нямат много приятелки, си позволява да се чувства като малко момиченце, за което се грижат. В момента, в който каже "Искам..." бива прекъсната с нетърпелив въпрос -  "Кажи, какво?".

Ако се чудите какво иска - чантичка е.

Казва, че нищо не й липсва, което говори, че е достатъчно глезена. Но и Деян казва същото за нея - и тя го глези.

Не го буди твърде рано, не му се сърди, когато закъснява, а той следи дали се храни правилно.

"Цялата работа е, че сега се налага да я карам да яде, защото си сложи тези брекети. Аз я харесвам и по-пълничка, и като беше бременна беше много красива, и после по-слаба... Но за "Любовникът" ми трябва малко повече плът"

А тя се оправдава с брекетите, с които води тежка битка, която сравнява с "хамалогия". Мъжко момиче, което, като си науми нещо, обикновено го постига. Силна достатъчно, за да пази гърба на Деян, дори ако се налага да извърши престъпление. Истинска Бони на Клайд. Онези двама легендарни бандити, ограбвали банки и стреляли на месо определено кореспондират по дух и смелост на двама актьори, на които им минават и налудничави мисли през главата по някое време.

"Да, бих ограбила банка с него. Ще му пазя гърба. Даже сме си го говорили, ама още не ни стиска", шегува се Радина.

Гардероб: Marc O'Polo // Обувки: MDL // Шал, вратовръзка и аксесоари: FREYWILLE

Снимка: KARE Studio за #URBN

Деян обаче е сериозен...

"Не искам и да си помислям какво бих извършил заради нея, а за Христо да не говорим... Но пък за нея съм "щипвал" това-онова. Като бяхме гаджета още. Отиваме някъде и аз свивам нещо дребно - ей така, да има адреналин, за пред нея. За да съм нейното лошо момче. Тя вика "ти си луд", но става по-любвеобилна, като види, че за нея правиш опасни неща - тя се влюбва"

Героите им от ежедневието в театъра рядко гостуват в малката мансарда. Остават по гримьорните или из театралния прах. Подхвърлени някои реплики се прокрадват като на  шега или в разговор, който разбират само двамата, в контекста на техния свят.

Той е бохем, а тя напоследък - домошар. Нищо, че на "Свети Валентин" Радина ще е DJ в заведение на уличката "Иван Шишман", защото той чака да чуе нейния плейлиста. Казва, че има добър вкус за музика и обожава начина, по който си я търси и подбира. А тя няма да слага много грим, защото Деян не я харесва така. Но рокля може би ще облече за него. Ако ги видите на събитие - дрехите им ще си кореспондират, защото искат да са в тон - за да са свързани. През това любовно време - "Свети Валентин" - героите им от "Любовникът" - Сара и Ричард биха били на класически ресторант или под масата, като мишчици, да пият чай. А Сара и Любовникът Макс може би щяха да правят разни други неща под масата...

Гардероб: Marc O'Polo // Обувки: MDL // Шал, вратовръзка и аксесоари: FREYWILLE

Снимка: KARE Studio за #URBN

Деян и Радина сякаш бягат от рутината и мълчанието така характерно за Пинтер, досущ като Бони и Клайд из цял Тексас.  Спектакълът "Любовникът" едва ли ще е единствената им обща мисия.

"Искам да видя Радина в "Три сестри" като средната сестра. Останалите две съм ги избрал - Светлана Янчева и Елена Телбис. Защото те са три приятелки - кукувици. Иначе за нас двамата няма значение дали играеш с партньора си в живота на сцената. Някак мозъкът изключва, че сме заедно в живота. Приемаме се като театрали, нещо се случва в главите ни, това е магията на театъра. Това е важно, защото ако не можем да се справим с тази своеобразна пречка - връзката ни в реалния живот би пречила. Способен съм на онова излизане от мен встрани, като наблюдател, което е някак шизофренно, но ние като актьори го носим в себе си може би."

Радина отдавна е знаела всъщност, че Деян е мъжът за нея. Още от първите месеци заедно. Той разбира, че тя е жената в един сюблимен момент.

"Когато й казах Цвъчка с точка. Аз й викам Цвъчка, защото е мъничка, а точката е Хрисчо, като го видяхме на видеозона. Като разбрахме, че е бременна", казва Деян.

"Бяхме в колата, разплакахме се", добавя Радина.

"Беше много хубаво усещане и там беше моментът, в който си казваш, всичко ще е наред, ще имаме дете"

Малкият Христо е катализаторът на тяхната стабилност. Казват, че е "смесен" - прилича и на двамата. Напоследък все по-често мечтаят за второ дете. И вчера са си говорили за същото.

Гардероб: Marc O'Polo // Обувки: MDL // Шал, вратовръзка и аксесоари: FREYWILLE

Снимка: KARE Studio за #URBN

А сватба?

"За сватбата - всичко, което се пише непрестанно, е и вярно, и невярно. Не планираме до такава степен чак нещата. Прокрадват се идеи. Знаем как ще изглежда - интересна. Представяме си го редовно, но изисква много средства, така че търсим спонсор за сватба. С кораб по Дунав от Видин, моя роден град, към Черно море. Сватбарски кораб, накачулен с приятели..."

Но да не стигат до караваната им на морето, защото Радина е бачкатор и там не се спира да си почива, а все подхваща някаква работа.

"Просто съм по-припряна и понякога това го напряга. Тряскам врати чак от бързане... Иначе аз знаех, че ще бъдем заедно още преди детето..."

И ето тук Радина търси неговия поглед.

А той се усмихва и я пита шеговита: "Да не си баба Ванга?"

Гардероб: Marc O'Polo // Обувки: MDL // Шал, вратовръзка и аксесоари: FREYWILLE

Снимка: KARE Studio за #URBN

Благодарим на кино АРЕНА, мол България за гостоприемството по време на снимките.

Интервюто взе: Криси Димитрова

Фотограф: KARE Studio за #URBN

Стилист: Сирма Маркова

Грим: Росина Георгиева

Коса: Димитрина Колева

Видео и монтаж: Павлин Даскалов

PM: Йорданка Вълчева