Днешната ни среща е с една прекрасна актриса, която българската публика за първи път ще има шанса да види в български филм - Доля Гавански. Всъщност тя е английска актриса, родена в България, която влиза в ролята на Стела в новия филм на Виктор Чучков - син, "18% Сиво", по книгата на Захари Карабашлиев. Доля играе жената на Зак (Руши Видинлиев), заради която той се впуска в лудо приключение, прекосявайки няколко държави в Европа и срещайки се с различни хора по пътя си.

Доля Гавански е родена във Варна, майка ѝ е българка. Тя израства в Белград, Самарканд, Санкт Петербург и Москва. Учи актьорско майсторство в Москва при заслужилия артист Владимир Федоревич Гордеев, ученик на Андрей Тарковски, след което е приета в Лондонската актьорска академия. Завършва и университета Кеймбридж и защитава докторантура по тема Мейерхолд и руски театър. Доля живее и работи в Лондон.

Работила е с редица световни имена като популярния актьор, комик и продуцент Стийв Куган, актьора Роб Брайдън, театралния режисьор Макс Стафорд Кларк и артистичния директор на Royal Shakespeare Company сър Тревор Нън. Има много роли в театрални постановки от Шекспир до съвременни автори, като например в West End (Лондонския Бродуей) в Rock N Roll на Том Стопард с Доминик Уест, както и многобройни телевизионни и радио драми на BBC. В главната роля в "Дамаскус" си партнира с Юън Бремнер ( Трейнспотинг) и го представят от Лондон през Торонто до Ню Йорк. А по Би Би Си дебютира в ролята на Мона Лиза в сериала "Леонардо", където си партнира заедно с носителя на Оскар, Марк Райлънс. Участва във филми на Майкъл Уинтерботом, Сузана Уайт, Анджелина Джоли, Любиша Самарджич и други, а в последно време, придобива световна популярност с играта Overwatch, в която тя озвучава "най-силната жена в света" Заря.

През 2015 г. създава собствена продуцентска компания "Thea Films", а в последния филм WOMEN"S DAY тя е и режисьор. Филмът беше представен тази година на Международния филмов фестивал в Москва. Доля също е автор на няколко сценария и радиопиеси за Би Би Си.

Източник: Чучков Брадърс

Здравейте, Доля! Разкажете ни как се случи Вашето участие във филма "18% сиво"?

През по-голямата част от професионалния ми живот съм работила във Великобритания. Родена съм във Варна, но никога не съм живяла или учила в България. За първи път ми е да играя роля, в която да говоря на български език. Играла съм в българска постановка за ролята на Лора в пиесата "Нирвана", играна за английска публика на английски език с Майкъл Мъулер в ролята на Яворов.

За "18% сиво" мога да кажа, че ролята на Стела беше голямо предизвикателство, защото намерих известна прилика с нея. Предполагам, че и режисьорът - Виктор Чучков, донякъде е видял тази прилика и така получих ролята.

Братя Чучкови с Руши Видинлиев и Доля Гавански на премиерата на "18% сиво" във Варна

Снимки: Пламен Гутинов

А как бихте описали работата с братя Чучкови?

Забавна, вдъхновяваща, на моменти хаотична, но много плодотворна. Смятам, че работата, която успяха да свършат е изключителна. Никак не е лесно да се направи филм през няколко държави и не само от гледна точка на бюджети и логистика, но и от чисто творческа и продукционна гледна точка, защото трябва да съчетаваш различни култури и манталитет. Братя Чучкови имат своите отделни силни страни и много добре успяват да ги съчетават.

Намерихте ли нещо лично от себе си в тази роля?

Може би сходството ми със Стела се състои в поемането на риск, във вярата в силите си, което при мен понякога граничи с безразсъдство. Мога да ви дам пример: когато учих актьорско майсторство в Лондон и имах предложения от страна на режисьори, които посещаваха академията да играя роли на чужденки, аз не се съгласявах. Бях много млада и може би затова смятах, че трябва да играя в постановки на Шекспир. Тази моя амбиция ме накара да усъвършенствам английския език.

Тотално бях погълната от културата тук и продължих да уча и да се развивам. Знам, че звучи налудничаво, особено в град, в който има над 20 000 актьора и трябва да се започне от някъде, но това съм си аз. Така се случва и с героинята ми Стела, тя също приема културата в Лондон, отворена е да се запознава с нови хора и да опитва нови неща.

Доля Гавански в "18% сиво"

Снимка: Чучков Брадърс

А четохте ли романа на Захари Карабашлиев преди участието си във филма? Очаквахте ли този край на историята?

Да, разбира се! Прочетох го по време на подготовката за снимки и ме грабна. Нямах търпение да вляза в образа на Стела, но за края на историята, нека оставим зрителите да ѝ се насладят, защото съм сигурна, че и всички чели романа ще се изненадат.

Имаше ли забавни и интересни случки по време на снимките?

Естествено, няма как при продукция и то от подобен мащаб да няма интересни случки. Хубавото за мен беше, че много неща, които бяха чиста импровизация от наша страна и дори не бяха в сценария, накрая се оказаха ключова част от филма и особено тези във Варна, но нека да запазим тръпката и зрителите да ги видят на екрана от 24 януари.

Виктор Чучков с Руши Видинлиев и Доля Гавански по време на снимките на "18% сиво"

Източник: Чучков Брадърс

Как оценявате съвместната си работа с Руши Видинлиев?

Работихме много добре заедно, давахме си идеи и развивахме образите на Зак и Стела. Мисля, че станахме добри приятели.

Липсва ли Ви България? Често ли се връщате тук?

България и особено Варна са свързани с любимите ми баба и дядо и с прекрасни приятели. Всяко лято съм във Варна, където успявам да се изключа и да презаредя. Мястото е нещо като кислород за мен.

Кога разбрахте, че искате да бъдете актриса?

Актриса разбрах, че искам да стана като дете в Москва, където работеше майка ми. Тя ме готвеше да стана пианистка, непрекъснато купуваше или набавяше пиана при всичките ни местения: от Белград, където започнах да свиря, през Самарканд, Санкт Петербург и Москва.

Накрая аз заявих, че се чувствам самотна само с пианото. Като сложен тийнейджър, аз се бунтувах срещу всичко и всички. Сега разбирам защо майка ми положи усилия да намери един от най-добрите преподаватели - ученик на Тарковски, засл. арт. Гордеев, който ме омагьоса и толкова много се увлякох по театралното изкуство, че не ми оставаше време за други изпълнения.

Кой е първият филм, в който се снимахте?

Първият филм, в който се снимах, беше филма "Наташа" на Любиша Самарджич, още като студент.

Коя е мечтаната роля за Вас?

Много трудно ми е да отделя ролите, защото аз се влюбвам във всяка своя роля. Обичам комплексни образи, дори бих искала да играя мъж, например Хамлет. Една от младежките ми мечти се сбъдна, играх в няколко постановки на Шекспир.

Освен актриса, Вие сте сценарист, режисьор. В коя роля се чувствате най-добре?

В моя свят всичко е свързано. Предполагам, че по принцип съм разказвач. Разбира се актьорството ми е първата любов, но обичам да развивам и свои проекти.

В последно време режисирам документални филми. Увличам се от големи теми, пак проява на моята лудост или някои го наричат безразсъдство (смее се). Скоро завърших филм за силните жени, които имат своята история и място в Русия за последните 100 години. В този филм се срещам с невероятни жени. Сред рях са лауреата на Нобелова премия Светлана Алексиевич, изгнаницата и феминистка Наталия Малакховская, борец за равноправие и много други. Всички тези жени ме вдъхновиха с историите и животите си.

Как бихте описали работата си с Анджелина Джоли и Юън Бремнър от "Трейнспотинг"?

C Анджелина Джоли ме свързват много хубави спомени. Бях бременна, Анджелина разбра и написа малка роля точно за мен, а когато родих, тя не забрави да изпрати поздравителна картичка с подарък.

С Юън станахме много добри приятели, освен че работихме прекрасно, често се виждахме извън снимачната площадка. Както и с Доминик Уест например. Като цяло опитът ми с големи актьори е много положителен.

Руши Видинилиев и Доля Гавански в "18% сиво"

Източник: Чучков Брадърс

Филмът "18% сиво" тръгва по кината у нас на 24 януари.