Джеръми Айрънс е актьор, който не се нуждае от представяне. Филмовата му кариера обхваща около пет десетилетия, като години преди това Джеръми е отдаден на театралната сцена.

Вижте снимки на актьора >>

Днес този истински "джедай" в актьорската игра навършва 71 години и решихме да се запознаем, да си припомним и да се насладим на факти за него и за работата му, която мнозина от вас със сигурност познават и му се възхищават.

Цялото му име е Джеръми Джон Айрънс.

Роден на 19 септември 1948 г. в Англия. Майка му е Барбара Ан, домакиня, а баща му - Пол Дъган Айрънс, е счетоводител.

Има брат Кристофър и сестра Фелисити.

Получава образованието си в Sherborne School в Дорсет. Актьорската си школовка Джеръми придобива в Bristol Old Vic Theatre School.

През 1978 г. се жени за Шиниъд Кюсак, от която има двама сина - Самюъл Джеймс Брефни Айрънс и Максимилиан Пол Диармуид Айрънс.

Паралелно с театралните си успехи, Айрънс започва кариера и в телевизията. Там се снима десет години в няколко продукции, които го утвърждават на малкия екран. Кино дебютът на Айрънс се случва през 1980 г. с "Nijinsky", последван от "The French Leutenant's Woman" (1981) с Мерил Стрийп. През 1986 г. се снима в "The Mission" с Робърт де Ниро и Лиъм Нийсън.

Айрънс играе ролята на Кафка в едноименния филм на Стивън Содърбърг.

През 1994 г. озвучава Скар от "Цар Лъв".

"Лолита" (1997) с Мелани Грифит и Доминик Суейн му носи огромна популярност и успех.

После се снима в "Мъжът с желязната маска" (1998) с Леонардо ди Каприо, Джон Малкович, Жерар Депардийо, Гейбриъл Бърн и др.

През 2005 г. премиера имат "Небесно царство" на Ридли Скот, с Орландо Блум, Едуард Нортън и "Казанова" на Ласе Халстрьом, с Хийт Леджър, Сиена Милър и др.

Сред последните заглавия с участието на Джеръми Айрънс са "Inland Empire" (2006) на Дейвид Линч, "Ерагон" (2006), "Апалуза" (2008) на Ед Харис и Виго Мортенсен, "Розовата пантера 2" (2009), "The Words" (2012), "Assassin's Creed" (2016).

Той е сред малкото актьори, които са печелили "Тройната корона за актьорско майсторство", а именно - "Оскар" "Еми" и наградата "Тони" за театрална роля.

Състоянието му възлиза на около 16 милиона долара.

Изключително добър ездач е. Друго негово хоби е карането на ски.

Мрази готвенето.

Сред най-известните цитати на Джеръми Айрънс са:

Камерата харесва очи, които са живели и разказват история.

Тъжното във всяка работа, е, предполагам, но в моята се вижда особено отчетливо, че винаги ви търсят да направите същото нещо, което вече сте правили.

Всички ние имаме в себе си машини на времето. Някои ни връщат назад - те се наричат спомени. Други ни водят напред - те се наричат мечти.

Аз постоянно чувствам провал от факта, че моята работа никога не е толкова добра, колкото искам да бъде. Така че аз живея с провала.

Колкото повече остарявам, толкова по-малко зает искам да бъда.