Определено познавате Джим Кавийзъл. Все пак той е един от малкото актьори, които са влезли в ролята на Господ - нещо, за което някои хора си мечтаят всеки ден. Макар че да "изиграеш" Господ се оказва истински трудна и болезнена задача, която впоследствие се отразява зле на кариерата на иначе един толкова талантлив и красив актьор като Кавийзъл.

Вижте снимки на Кавийзъл >>

Той изобщо не се вписва в общоприетия образ на холивудския актьор, няма безброй връзки с красиви актриси и няма да го видите като централна фигура на партита и афтърпартита на гилдията. Кавийзъл води изключително скромен живот, бил е и в момента е женен за една и съща жена от 1996 г. насам, силно религиозен е и отказва дори да се снима в сексуални сцени.

Джим Кавийзъл със съпругата си Кери

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Как започна всичко за Джим...

Джим Кавийзъл е едно от петте деца в семейството на Джеймс (хиропрактик) и Маги (театрална актриса) Кавийзъл. Те са ревностно придържащо се към вярата си католическо семейство. Като младеж, Джим е описван като, "много емоционален". Докато расте, основните му интереси са спорт и религия. Момчето е атлетично, представя се много добре на баскетболното игрище и мечтае един ден да играе в NBA. Запознат от съвсем ранна възраст със значението и важността на християнството, Джим редовно ходи на църква със семейството си. През 1984 започва да учи в гимназията Маунт Върнън, но след две години се прехвърля в друго учебно заведение. На следващата пролет отново сменя училището - гимназията Бъриън Кенеди в Сиатъл, където играе в баскетболния отбор до дипломирането си през 1987.

Джим и баскетбола...

След завършването на средното си образование, Джим се записва в "Bellevue Community College", където отново играе активно в баскетболния отбор. Нараняване на крака през втората година слага край на кариерата му под коша и на мечтите му да играе в NBA.

Джим и киното...

Скоро след това фокусира вниманието си към актьорската професия. През 1990 Джим се явява на кастинг за роля в независимия филм "My Own Private Idaho". Получава малката роля на служител в чуждестранна авиокомпания, след като казва на кастинг агентите, че е скорошен имигрант от Италия.

На следващата година се премества в Лос Анджелис, където между многото прослушвания, на които се явява, работи като сервитьор. Получава малки роли в "Diggstown" (1992) и "Уаят Ърп" (1994) и по-големи в тв сериалите "The Wonder Years" (1988) и "Murder, She Wrote" (1984). Продължава да работи сравнително незабелязан и се снима предимно в малки роли - дори се замисля за отказване от актьорството, но това е преди 1998 г., когато получава признанието на критиците за играта си в ролята на идеалиста редник Уит в "Тънка червена линия" (1998).

На следващата година признанието е още по-голямо за ролите му в "Ride with the Devil" (1999/I) и "Пряко включване" (2000). През 2001 като мъжа, към когото Дженифър Лопес проявява любовен интерес в "Ангелски очи", успява да се утвърди като разностранен актьор, способен да се справя успешно с главни роли.

През 2002 г. излиза филмът "Граф Монте Кристо", в който Кавийзъл се превъплъщава в Едмон Дантес.

Приблизително по същото време Мел Гибсън го избира за главната роля в своя тогава предстоящ, а по-късно предизвикал много противоречия филм "Страстите Христови" (2004). Филмът се превърна в един от най-касовите в историята на киното и направи Джим известен по цял свят.

Джим Кавийзъл в "Страстите Христови"

Александра филмс

След ролята му в "Страстите Христови" минава известно време, докато Кавийзъл отново е поканен за участие в друг филм. През 2006 г. излиза "Отвлечени", а след това се снима в "Дежа вю", "Затворникът", "Невъзможно бягство" и сериала "Под наблюдение".

Интересни факти за Джим Кавийзъл:

Джим Кавийзъл живее със съпругата си Кери, с която се запознава през 1993 и са женени от 1996 година. Имат три деца.

Започва актьорската си кариера като играе в пиеси в Сиатъл.

През 1993 г. му предлагат стипендия, за да учи в Juilliard School в Ню Йорк, но той отказва, за да поеме роля във филма "Уайът Ърп" с Кевин Костнър от 1994 г., където играе ролята на Уорън Ърп.

Допреди 2002 г. Джим не говори публично за силните си религиозни убеждения. Но по време на снимките на "Тежки престъпления" (2002) отказва да се снима в каквито и да били любовни сцени с екранната си съпруга Ашли Джъд, защото това е в конфликт със строгите му религиозни убеждения.

През 2004 г. влиза в ролята на Исус Христос в "Страстите Христови", режисиран от Мел Гибсън. По време на снимките Джим е ударен от светкавица, по погрешка ударен с камшик, извадил рамото си, разболял се от пневмония и изпаднал в хипотермия.

Преди снимките на "Страстите Христови" Мел Гибсън предупредил Кавийзъл, че ролята му на Исус Христос ще навреди на кариерата му.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos