Джон Бон Джоуви е един непримирим рокаджия с вече посребрели коси, но с дух на 20-годишен. Той обаче никога не е бил типичният рок музикант. Няма да го видите по първите страници на изданията заради скандали, безразборни връзки с различни жени или защото е прекалил с алкохола или дрогата. Много по-вероятно е да го видите с престилка и черпак в кухнята за бедни, която е създал и поддържа вече няколко години, грижейки се за бедни и бездомни хора в Ню Джърси.

Да, Джон Бон Джоуви е тихият рокаджия, който иска да нахрани света. Днес той празнува своя 58-и рожден ден.

Вижте снимки на музиканта >>

Цялото му име е Джон Франсис Бонджоуви младши. Роден на 2 март 1962 г. в Пърт Ембой, Ню Джърси. Той е син на бивш военноморски служител. После баща му - Джон Франсис Бонджоуви старши, става фризьор, а майка му - Карол Шарки се занимава с цветарство. Тя обаче е била и зайче на Playboy. Ето това не го очаквахте, нали?

Има двама братя Антъни и Матю. Баща му има сицилиански и словашки корени, а майка му е от германо-руски произход.

Бон Джоуви прекарва по-голямата част от детството си, занимавайки се с музика. Свири в няколко групи заедно с приятели и със своя братовчед Тони Бонджоуви. На 13 години формира първата си група Raze. Когато е на 16 години, вече свири в различни клубове. Не след дълго се запознава с клавириста Дейвид Брайън, с който свирят в групата Atlantic City Expressway. Джон свири и в още няколко групи: The Rest, The Lechers и John Bongiovi and the Wild Ones.

Имал е връзка с актрисата Даян Лейн, но се разделят и той се жени за ученическата си любов - Доротеа Хърли, на 28 април 1989 г. в Graceland Chapel в Лас Вегас, Невада, САЩ. Имат четири деца - една дъщеря - Стефани и трима сина - Джеси Джеймс, Джейкъб и Ромео Джон.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Въпреки че има славата на много красив мъж, Джон не е известен с извънбрачни връзки. Напротив - в много от интервютата си той подчертава, че семейството е много важно за него и е със съпругата си вече повече от 30 години.

През лятото на 1982 г. Джон получава работа в звукозаписното студио Power Station Studios в Манхатън. Там той успява да запише няколко демо касети, които изпраща на звукозаписни компании, но не постига успех.

През 1983 г. местно радио обявява конкурс за групи, които нямат звукозаписен договор. Там Бонджоуви се явява с музиканти от студиото и го печели с песента "Runaway", написана от него през 1980 г.

"Runaway" се превръща в хит и оглавява множество класации през 1983 г. Тогава Джон се свързва с Ричи Самбора, Дейвид Брайън, Тико Торес и Алек Джон Съч и формират бандата Bon Jovi. През март 1983 г. групата официално се събира ("рожденият ден" на бандата е 14.03.1983 г.).

Дебютният им албум - "Bon Jovi", излиза в САЩ през януари 1984 г. След като става златен, е издаден и във Великобритания. Следват подгряващи изпълнения за групата на концерти на ZZ Top, Scorpions и Kiss. Тогава Джон Бонджоуви се "преименува" на Джон Бон Джоуви.

Той има и няколко филмови роли - в "Moonlight and Valentino", "The Leading Man", "Destination Anywhere", "Homegrown", "Little City", "No Looking Back", "Row Your Boat", "U-571", както и няколко епизодични роли в ТВ сериалите "Сексът и градът и "Али Макбийл".

Има записани два солови албума "Blaze of glory" (1990 г.) and "Destination anywhere" (1997 г.) и продадени над 130 милиона албума с групата Bon Jovi.

Работил е в името на "Special Olympics", "American Red Cross", "Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation" и други групи и фондации, свързани с благотворителност.

На второ място, след Мадона, в класацията на Billboard за "Най-богатите музиканти в света за 2009 г." с внушителното състояние от 7 177 766 долара.

През 2010 г. Bon Jovi са обявени за бандата с най-печелившо световно турне за годината.

Според списание People е един от най-красивите хора за 1996 г., а през 2000 г. го определя за "Най-сексапилната рок звезда".

През май 2013 г. бандата Bon Jovi прави концерт в София, но той свършва по-рано от предвиденото, защото Джон има проблеми с гласа си заради въздуха в столицата, който изостря алергията му.

По това време Ричи Самбора не е с бандата, защото е рехабилитационна клиника. Той окончателно напуска групата през 2014 г.

Награди:

1989: American Music Award за най-добра поп рок банда - награда за него и групата.

1990: "Златен глобус" за най-добра песен - Blaze of Glory

1991: MTV Michael Jackson Video Vanguard Award

2001: The Food Bank of Monmouth & Ocean Counties - "Хуманист на годината" за благотворителната му дейност в полза на обществото на Ню Джърси.

2001: "Доктор Хонорис Кауза" от "Monmouth University", Ню Джърси за успеха му в областта на развлекателния бизнес и хуманитарната му дейност.

На 9 май 2009 г. Джон е въведен в Залата на славата на Ню Джърси. На 18 юни 2009 г., заедно със Самбора е въведен в Залата на славата на авторите на песни.

През 2006 г. Джон основава благотворителна фондация, чиято най-важна цел е откриването на кухни за бедни. Под името "JBJ Soul Kitchen" ("Кухня за душата") вече няколко години храни хората в нужда.