"Доколкото знам, няма как Beatles отново да се съберат, докато Джон Ленън е мъртъв!"

Думите са на Джордж Харисън, който също напусна този свят преди няколко години и навярно двамата с Джон вече подготвят реюниън на една от най-великите групи в света някъде в небесата.

Животът на Джон Ленън бе вдъхновение за много хора, за много музиканти, за няколко поколения. Смъртта му бе неочаквана, жестока и нелепа. И днес от нея се навършват точно 40 години.

Вижте снимки на Джон Ленън >>

Убийството на музиканта е трагедия, която шокира не само феновете му, но целия свят. То се случва само десетилетие след разпадането на Beatles и когато Ленън вече е започнал успешна солова кариера. Смъртта му е доказателство за всички, че, макар и да е музикален Бог, той е просто един смъртен човек. Това е и предупредителен сигнал за всички други музиканти, че обсебените фенове могат да бъдат много опасни.

Embed from Getty Images

Джон Ленън с фотографа-любител Пол Гореш, направил последната снимка на звездата, докато дава автограф на Марк Дейвид Чапман.

Трагедията, която разтърси света преди 40 години, бе причинена от някой без съмнение зъл и жесток. Всички знаем името на този човек. Марк Дейвид Чапман. Но онова, което не знаем все още, са някои малко известни факти около убийството на Ленън, сякаш извадени от документален филм, пресъздаващ убийствения пъзел в някоя криминална поредица от САЩ.

На 8 декември 1980 г. около 10:45 вечерта Ленън и Йоко Око си тръгват от студиото, в което са правили общи записи и се прибират към дома си в Ню Йорк. След записите Йоко искала да отидат някъде на вечеря, но Джон бил изморен и казал, че просто иска да се прибере вкъщи, за да си почива. Когато излиза от автомобила пред жилищната им сграда в Ню Йорк, Джон Ленън вижда мъж, на когото е дал автограф по-рано същия ден. Мъжът извиква "Г-н Ленън", след което изпраща четири куршума в тялото на музиканта. Два попадат в рамото му и два в гърба. Последните думи на Ленън са:

"Прострелян съм!"

Не са изяснени някои факти около убийството на музиканта. В някои източници се посочва, че убиецът Марк Чампан е изстрелял общо пет куршума.

Embed from Getty Images

Актьорът Денис Лиъри пък има един известен цитат, в който казва:

"Живеем страна, в която Джон Ленън поема осем куршума, а Йоко Оно върви до него и нито един не я улучва." Но той не претендира за точност относно броя куршуми, които са били изпратени по Джон Ленън.

Около оръжието на убийството няма колебания. То е пистолет 38-и калибър.

Оръжието, с което е убит Джон Ленън

Скрийншот: New York Mag

Музикантът Джеймс Тейлър среща убиеца Марк Дейвид Чапман ден преди убийството на Ленън. След смъртта на Джон, Тейлър разказва, че ден преди това да се случи, Чапман го притиснал в метрото и се опитал да му изнесе някаква реч за това какво смятал да прави, как Джон щял да е заинтересован, как ще се срещне с него и т.н. Музикантът описва случката като много сюрреалистична.

Марк Чапман планирал да убие Джон Ленън два месеца по-рано. 25-годишният мъж пътувал до Ню Йорк през октомври 1980 г. с намерението да убие музиканта. Но неговата съпруга Глория Хироко, за която Чампан се оженил година по-рано, разказва в интервю, че тогава Марк се е прибрал у тях и ѝ е споделил, че, с цел да се прослави, планирал да убие Ленън, но нейната любов го спасила.

Джон Ленън и Йоко Оно

Снимка: Getty Images

Чапман се запознал с малкия син на Джон и Йоко - Шон, в деня на убийството. Сутринта на 8 декември, докато чакал Джон пред дома му, Чапман засякъл детегледачката на семейството с 5-годишния Шон. Той дори стиснал ръката му и му казал, че е "красиво момче", цитирайки песента на Ленън "Beautiful Boy (Darling Boy)".

Embed from Getty Images

Джон Ленън и Йоко Оно със сина си Шон

Няколко часа преди да го застреля, Чампан получава автограф от Джон Ленън върху копие от албума на Ленън и Йоко Оно "Double Fantasy". Чампан прекарва часове пред жилищната сграда, в която живеят Джон и Йоко. По онова време е нормално фенове да чакат музиканта за автографи. След като подписва албума, Ленън го пита:

"Това ли искаш?", на което Чампан само се усмихва. Фотографът Пол Гореш успява да направи снимка точно на този момент.

Джон Ленън дава автограф на Марк Чапман часове преди убийството. Това е последната снимка на Ленън жив. Моментът е уловен от фотoграфа Пол Гореш.

Скрийншот: Daily Mail

Известната фотосесия, в която Джон Ленън е сниман гол до напълно облечената Йоко Оно от популярната фотографка Ани Лейбовиц, е направена часове преди убийството на Ленън. Лейбовиц напуска сградата Дакота, в която живее семейството на Ленън в 15:30 ч. на 8 декември.

Embed from Getty Images

Снимка от фотосесията на Джон и Йоко пред обектива на Ани Лейбовиц

Марк Чапман признава, че е убил Джон Ленън, за да стане известен.

Арестуван е, докато чете "Спасителят в ръжта". По-късно споделя в интервю, че се отъждествявал с главния герой в романа Холдън Колфийлд заради неговата самота и отчужденост от обществото.

Марк Дейвид Чампан

Снимка: AP/БТА

Когато докторът, опитал се да спаси Джон Ленън в спешното отделение на Нюйоркската болница, където е откаран простреляният музикант, казва на Йоко Оно, че той е мъртъв, тя отказва да го приеме. Хвърля се на земята и започва да удря главата си в пода. Но след 2 минути идва на себе си и моли доктора да не оповестява новината пред медиите, защото синът им Шон е вкъщи и гледа телевизия, а Йоко иска сама да му съобщи тъжната вест.

Джон Ленън и Йоко Оно

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Новината е оповестена същата нощ по средата на мач между New England Patriots и Miami Dolphins от коментатора Хауърд Косел.

Има и няколко конспиративни теории за смъртта на Джон Ленън. Според едната Марк Чампан бил агент на ЦРУ. Всъщност ФБР обаче наистина са събирали данни за Ленън. Друга гласи, че музикантът просто искал да живее спокойно и заради това е инсценирал смъртта си.

А според третата се е самоубил.

През август тази година Марк Дейвид Чампан получи 11-и отказ за условно предсрочно освобождаване. 65-годишният Чапман бе изслушан от комисия в Ню Йорк на 19 август. Мотивите за отказа ѝ не се разкриват. При предишното изслушване през 2018 г. комисията прецени, че излизането му на свобода е "несъвместимо с обществените благосъстояние и безопасност".

Марк Дейвид Чапман

Снимка: Стопкадър YouTube / CNN

През 1981 г. убиецът се призна за виновен и беше осъден на минимум 20 години затвор с възможност за доживотна присъда. От 2000 г. Чапман има право да иска намаляването ѝ. От тогава той е правил това 11 пъти на всеки две години. Нова молба за условно предсрочно освобождаване Чапман може да подаде през август 2022 г.

Така през 2020 г. имаме един мъртъв от 40 години гений в лицето на Ленън и един жив убиец в лицето на Чампан. Последният постигнал целта си да стане известен.

Само преди няколко дни, на 4 декември, излезе от печат дългоочакваната биографична книга "Кой уби Джон Ленън?" - спиращо дъха четиво за живота, любовите и смъртта на най-великата рокзвезда. Тя проследява възходите и паденията в професионалния и в личния живот, които принуждават Ленън да се премести в Ню Йорк, където в онази съдбовна зимна нощ на 1980 година е застрелян на улицата пред дома си. Но кой или какво всъщност го уби? И кога умря "истинският" Джон Ленън? Четири десетилетия след трагичната му смърт, с помощта на лични проучвания, невиждани досега снимки и ексклузивни интервюта с онези, които са познавали Ленън най-добре, Лесли-Ан Джоунс ни предлага завладяващ, 360-градусов обзор на една от знаковите музикални легенди.

Издатeлство "Колибри"

"Ако имах право само на едно желание или на друг живот, иска ми се да бях Джон Ленън".

Гари Олдман

 

Снимка: Getty Images