Нетипичен, нестандартен и необичаен в сравнение с всичко, което българското кино е правило досега - това бе предварителното твърдение за "Екшън", преди лентата буквално да избухне по големите екрани в родните киносалони. Не, всъщност точните думи на зрителите, гледали лентата преди премиерата ѝ, бяха: Няма такъв филм у нас!

Вижте снимки >>

И да... Оказаха се напълно прави. Продукцията, която достигна и дори прескочи високо поставената от очакванията летва, върви встрани от утъпканата пътека, напуснала пределите на утвърдената кинематографска зона на комфорт. Тя представя едно различно интернационално приключение, наситено с голяма доза хумор. Екшън не липсва, то е ясно, но по-важното е, че той е подплатен с много духовитост и самоирония, предизвикващи онзи непринуден и здравословен смях у публиката, който, сам по себе си, е символ на успеха на филма. А доказателство за триумфа бяха двата преизпълнени салона, озвучени от нестихващи аплодисменти по време на финалните надписи.

Но нека превъртим лентата малко назад...

Теодор Папазов, Милко Йовчев, Ради Илиев, Пламен Димов, София Бобчева, Джонас Толкингтън, Реймънд Стиърс и Юлиян Малинов

снимка: Павлин Даскалов

Сцена 1 - Премиерата

"Екшън" започна още на червения килим, застлан в един от столичните молове, по който минаха актьорите, изпълняващи главните роли... Е, почти всички от тях, защото, въпреки желанието си, някои бяха възпрепятствани - гарантираме, че не бяха взети за заложници срещу откуп от един милион и двеста... поправка - триста хиляди лева, подобно на участта, застигнала безценния проект на един от героите в продукцията, изигран от Юта Такенака. А доказателство за това бе фактът, че те се присъединиха към афтърпартито по-късно.

Така в началото на дебютната вечер, под светлините на прожекторите минаха само двама от общо тримата актьори, стоящи в центъра на сюжета, в който комичните ситуации са не само навързани, но и се "нижат с домино ефект". Пръв пред камерите застана Реймънд Стиърс, а след него започна да се събира и останалият екип на "Екшън" - Петър Петров, Милко Йовчев, Джонас Толкингтън, Александър Койнов, Юта Такенака, режисьорът Радослав Илиев, сценаристът Тео Чепилов и др. Тяхното непринудено поведение и приповдигнато настроение превърнаха премиерата в истинско забавление, каквото най-вероятно е белязало и самия снимачен процес, предвид сплотеността, която демонстрираха.

"Екшън"

Интересът към работата им бе голям - привидно огромното пространство бе препълнено с народ, като всеки бе извадил мобилния си телефон, за да запечата за собствения си архив различни мигове от събитието. Дъжд от светкавици се лееше през цялото време, а еуфорията започна да стихва, едва когато хората се насочиха към залите за прожекцията... тогава тя бе изместена от трепета и любопитството към онова, което им предстоеше да видят.

Сцена 2 - Успехът

Както вече споменахме, "Екшън" определено допадна на множеството зрители, сред които бяха един бивш телевизионен водещ, двама-трима режисьори, няколко актьори... е, липсваха индианци, извънземни и нинджи, но пък за сметка на това присъстваха редица киномани, които оцениха високо лентата. Положителните им коментари се носеха из коридорите, водещи обратно към търговската част на мола, през които хората бавно се изнизваха, потънали в обсъждане и размяна на впечатления.

За всички онези, които все още не са гледали "Екшън", попитахме режисьора Радослав Илиев защо трябва да го сторят.

"Първо, понеже ще се забавляват. Не го препоръчвам на хора, които нямат чувство за хумор и самоирония. Ако го гледат, вече съм 100% сигурен, че след стоте минути ще си кажат: "Не си загубих времето". А и без това няма да им върнем парите", отговори през смях той.

Снимка: Павлин Даскалов

Всъщност, идеята за продукцията се ражда преди много време, ето защо потърсихме и сценариста Тео Чепилов, за да разберем дали е доволен от крайния резултат, колкото и публиката.

"Аз съм от този тип хора, които, виждайки завършения продукт, искат да го направят по-добър. Честно казано, има 2-3 реплики, които бих оправил, както и други неща, които бих променил. Сърби ме да го пренапиша, но картината вече е на стената. Иначе ми харесва много. Преди 5 години, когато мислихме филма, не вярвах, че един ден ще мога да го гледам. Не е истина, че се случи. И въпреки че снимахме с малък бюджет, успяхме да съберем нинджите, индианците и всички хора, които ни трябваха. Хареса ми, че "Екшън" разсмя хората, дори и приятелите ми-киселяци (смее се), които се занимават с кино и пишат по списания. Един мой близък, с когото още като деца ходихме да гледаме "Междузвездни воини", "Последният бойскаут" и др. също присъства днес и след прожекцията ми каза: "Ей такива филми искахме да гледаме", сподели той.

Сцена 3 - Изводът

Ако в последно време монотонността на ежедневието ви задушава и търсите тръпка, която да внесе малко екшън в някоя вечер, а защо не ден (?), вече знаете какво да направите. Българското приключение с чуждестранно присъствие, забъркало "интергалактически поразии", в които се оказват замесени японската организация "Якудза", руската мафия и трима българи без късмет (дали?) е само на един билет разстояние. С други думи - време е за... "ЕКШЪН".