Фреди Меркюри, неповторимият фронтмен на "Queen", един от големите претенденти за титлата "Най-велик вокал", се появява на бял свят на 5 септември 1946 година в Стоун Таун, Занзибар под името Фарук Булсара, в семейството на Джер и Боми Булсара. Баща му бил държавен служител, който е работел като касиер за британското правителство. Сестрата на Фреди - Кашмира, е родена през 1952 г. Той започва да свири на пиано, когато е едва на 7-годишна възраст. През 1959-та година се мести да живее във Великобритания, заедно със семейството си.

Снимка: Getty Images

Отначало той харесва индийска музика, но когато се премества в Лондон започва да слушиа Арета Франклин, Елвис Пресли, "Led Zeppelin", "Rolling Stones", "The Beatles". Без знанието на родителите му, той се записва в Колежа по изкуства и дизайн "Ийлинг", като придобитите там умения ми помагат да създаде по-късно герба на "Queen". Състудент запознава Меркюри с музикантите от малкоизвестната група тогава група "Smile" -Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането на "Смайл" Меркюри, Мей и Тейлър основават "Queen". Фреди е този, който предлага името. Групата сменя няколко басиста, преди към тях да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Факти

Гласовият диапазон на Фреди беше 4 октави. Учените не са успели да докажат тези твърдения, но певецът е имал невероятен контрол върху гласа си и е можел бързо да променя звученето си от бас до тенор. Когато говорел, Фреди бил по-скоро баритон, но пеел ли, звучал като тенор.

А бяха млади

Снимка: Getty Images

Говори си, че Меркюри често обличал принцеса Даяна в мъжки дрехи, за да вилнеят заедно по клубовете.

Брайън Мей се притеснявал, че Фреди няма да запише песента "Show Must Go On", защото болестта му вече била много напреднала и той едва се движел. Но фронтменът, изпил порядъчно количество водка, казал на Мей: "Ще го направя, скъпи" и изпял парчето от раз.

Когато го попитали какъв е смисълът на припева на Bohemian Rhapsody, Фреди отговорил, че в него няма такъв, а е сбор от безсмислици, които се римуват. Вокалът на "The Who" Роджър Долтри казва за Меркюри:

"Той е най-виртуозният рок изпълнител на всички времена - можеше да изпее всяка песен, във всеки жанр. Можеше да променя стила си -Боже, това е истинското изкуство! Той беше брилянтен".

Снимка: Getty Images

Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем - една пълна с любов, трайна връзка. За мен любовта е като руска рулетка", признава веднъж той.

Меркюри и Майкъл Джексън се опитали да запишат няколко песни заедно, но очевидно нещата не са се получили. Според слуховете виновен е бил Джако, който непрестанно водел домашната си лама в студиото.

Фреди изобщо не харесвал зъбите си и се срамувал от тях, но не искал да ги променя, защото се страхувал, че това ще промени уникалното звучене на гласа му.

Певецът на урок по балет в „Ковънт гардън“ на 3 октомври 1979.

Снимка: Getty Images

Асистентите му носели със себе си лист и химикал, в случай че Меркюри получи неочаквано вдъхновение. Текстът на "Life Is Real" се появява по време на полет над Атлантика от Ню Йорк.

"Прекаляването е част от природата ми. Обикновеността е болест. Силно се нуждая от усещането за опасност и вълнение. Никога не се боя да рискувам", гласи друга от житейските му максими.

Брайън Мей разказва за записите на последния им албум - Made in Heaven:

"Той все ми повтаряше "Пиши още, напиши ми още песни. Просто искам да ги изпея и когато си отида, ти ще можеш да ги довършиш". Той наистина беше безстрашен".

В анкетата на BBC за 100-те най-великите британци в историята, Фреди е на 59-то място, въпреки че е роден в Занзибар.

Любовта на живота му - Мери

Мери Остин

Снимка: Getty Images

"Единственият ми приятел това е Мери и не искам никой друг", казва Фреди Меркюри за любовта на своя живот Мери Остин.

Мери е 19-годишна, когато в началото на 70-те години за първи път се среща с Фреди. Тогава тя работи в модния магазин "Биба" в Кенсингтън, Западен Лондон. "Той беше абсолютно уникален и уверен в себе си за разлика от мене. Трябваха ми три години, за да се влюбя в него истински. Но такова чувство не съм изпитвала към никого. С него се чувствах защитена", споделя по-късно тя. Двамата започват да живеят в малко жилище - тогава Меркюри все още не е звезда. Отношенията им продължават 7 години и певецът нееднократно повтаря, че за него Мери е незаменим приятел.

"Никой от любовниците ми не може да замени Мери. Тя беше моят единствен приятел, моята съпруга. Да, аз възприемах тези отношения като брак", твърди Фреди.

Той купува жилище на своята приятелка близо до неговото имение. Тя се грижи за него, когато певецът се разболява от СПИН. Остава с Фреди до самия му край, а той й оставя по-голямата част от състоянието си. Меркюри толкова обичал котките си, че по време на концерти се обаждал в дома си и Мери ги държала до телефона, за да могат да чуят как им говори.

The end

Фреди Меркюри спря лекарствата, когато е разбра, че няма как да се измъкне от лапите на смъртта, разказва в интервю за "Mirror" неговият асистент и бодигард Питър Фристоун, който остава с великия музикант до последния му дъх.

Истински артист

Снимка: Getty Images

Фристоун започва да работи при фронтмена на "Queen" през 1979-а и е свидетел на много от възходите и паденията в личния му живот, тъй като го е придружавал навсякъде из Англия и Европа. Според него Фреди започва да се оттегля от живота след завръщането си от Швейцария.

"Заряза всички изписани му медикаменти и започна да се готви за отвъдното. Тогава си мислех, че Фреди просто почувства, че идва времето да напусне този свят. Последното му желание беше още веднъж да се полюбува на уникалните предмети в арт колекцията си. Беше много слаб - свалях го на ръце по стълбите, а после се облягаше върху мен и заедно обикаляхме из хола, японската стая и останалите помещения. Той се спираше пред всяка картина или скулптура, за да разкаже кога и къде се е сдобил с нея", спомня си още Питър Фристоун. Меркюри умира в Лондон на 24 ноември 1991-а след усложнения от СПИН.