Миналата седмица Графа пусна новия си видеоклип "Огън". За снимките Влади Ампов се впусна във вълнуващо пътешествия из магическа Индия. Ето какво ни разказа за впечатленията си от екзотичната страна.

Вижте снимки от пътуването >>

Здравей, Влади. Наскоро се завърна от пътуване в Индия. Колко време беше там? Какви са впечатленията ти от страната?

Здравей, да, скоро се завърнахме от Индия, където снимахме видео към новия ми сингъл "Огън". Прекарахме точно 10 дни със снимачния екип, които за всички нас остават буквално незабравими. Отдавна исках да посетя Индия, затова се радвам, че най-сетне имах тази възможност. Впечатленията ми са много цветни, Индия определено надмина моите очаквания. Трудно е да се обясни, защото тази страна е просто един друг свят - от усещането за разстояния до  цялата енергия на хората, градовете и селата... Всичко е различно. В Индия хората ценят малките неща и семплата страна на живота - това се вижда в техните очи, в бита им и културата. А усмивките им са искрени и успяват да те заредят с положителна енергия и щастие.

Кои градове и забележителности посети?

По време на престоя си в Индия пропътувахме повече от 5000 км. Снимахме в Мумбай, Джайпур, синия град Джодпур и Гоа. Благодарение на местните ни гайдове успяхме да достигнем до много отдалечени села, отвъд туристическите дестинации. Тогава наистина виждаш отблизо живота на хората.

Снимка: Личен архив

Какви са хората там?

На някои места хората ни приеха в домовете си. Всички бяха много гостоприемни и добронамерени към нас. Същевременно и любопитни към работата ни. Мисля, че по това си приличат с нас българите - ако си добронамерен, ще те посрещнат в къщата си с топлина и внимание. Това, по което се различаваме, е може би отношението ни към традициите - в Индия хората пазят своите корени.

Кое е любимото ти място в Индия?

Много ме впечатли Синия град Джодпур и Мумбай и Гоа.

Влезе ли в местен храм?

Успях да вляза само в двора на много храмове, но не и вътре. Оставям си го за следващия път.

Когато аз пътувам, много обичам непредвидените положителни ситуации с местни хора или други туристи, които после оставят най-сладките спомени. Ти имаше ли забавна случка в Индия, за която да ми разкажеш?

По време на престоя си се наложи да се придвижваме със скутери. За мен това беше първият път, в който управлявах такова превозно средство. Всички сме чували за трафика в Индия. Освен липсата на каквито и да е знаци, светофари и маркировка всичко е в "другата" лента - или т. нар. "обратно" на нашето движение. Пълен хаос - на кръстовищата всеки се оправя както може. Това бяха и причините за едно мое падане със скутера - за щастие не пострадах сериозно, нито аз, нито моторчето. Но се посмяхме добре...

Снимка: Личен архив

Как реши, че това е най-подходящата дестинация за клипа на "Огън"?

Песента "Огън" е вдъхновена от пламъка в живота. Още щом я записах, знаех, че тя заслужава по-специален клип. Тогава ми хрумна идеята за това, че Индия е мястото, в което ще намеря визуално отражение на всичко, закодирано в текста - истинските неща, които трябва да ценим.

Кога ще можем да чуем песента на живо?

Съвсем скоро! Ще изпълня песента за първи път пред публика в новото си музикално шоу на 27 и 28 ноември в Зала 1 на НДК. И аз, и музикантите вече нямаме търпение за концертите - заредени сме с много позитивна енергия и знам, че това ще се усети и от публиката!

Коя е любимата ти сцена от клипа?

В клипа има много истински моменти. Радвам се, че екипът на режисьора Павлин Иванов - Bashmotion, успя да улови толкова прецизно духа на хората и градовете. Трудно ми е да избера любима сцена, но харесвам това, че в него могат да бъдат видени както по-урбанизираните части на Индия, така и автентичните отдалечени села.

Във видеото виждаме много местни хора, които се забавляват и пеят с теб. Това само актьори и статисти ли са или някои сцени се получиха спонтанно?

В клипа има много спонтанни моменти. Индия ни изненада изключително приятно, затова се отпуснахме и си позволихме да действаме според момента и мястото. Разбира се, има и хора, които ангажирахме специално за снимките - например гълтачите на огън. Любопитно е, че финалът на клипа се получи спонтанно, макар, че изглежда режисиран. По време на снимките малко по малко се събра цялата махала и така се получи този финал на клипа.

В екипа ти се включиха и местни професионалисти. Как работят в Боливуд?

Свързахме се с боливудския продуцент Рохит Кхайтан и екипът му от Glamour Stuck Production. Признавам си, че в началото имах някои вътрешни притеснения дали всичко ще се случи по план. Все пак отиваме на непознато място и зависим от хора, които също не познаваме. Но това се оказаха предразсъдъци, защото екипът, на който се доверихме, изпипа всичко доста професионално. Организацията на цялото ни пътуване и процесите по заснемане на клипа беше много сложна - полети, локации, техника, настаняване. Но в крайна сметка цялото ни пътуване беше перфектно, за което много благодаря!

Индия е известна с древните си учения за постигане на хармония в тялото и душата. Успя ли да си "откраднеш" нещо от тази мъдрост и да го върнеш със себе си в България?

Дните, които прекарахме в Индия, минаваха много динамично заради натоварения график, който имахме. Но въпреки това аз се върнах някак зареден и обогатен. Часовете, които прекарах в пътуване, и красивите гледки, които видях, са още в съзнанието ми.

Какво мислиш за стила на обличане на индийките?

Направи ми впечатление това, че хората в Индия са запазили в себе си своите корени. Въпреки че модерният свят навлиза по различни начини в техния живот, за индийците е важно да съхранят своите традиции и автентичност. Дрехите и накитите им са повече от облекло или аксесоари. Те са средство за общуване без думи - чрез тях можеш да разбереш много за човека.

Съпругата ти Мария и децата ти бяха ли с теб по време на пътуването?

Не.

А кое е любимото ви пътешествие заедно?

Много обичаме да пътуваме - без значение къде. Обичам всяко пътешествие, в което телефонът ми не звъни поне няколко часа.

Опиши ми един идеален ден, прекаран с близките ти? Какво правите, когато имате цялото време да бъдете заедно?

Всичко нормално, за което иначе нямаме време - съвсем обикновени неща, като например да гледаме някой филм заедно и да не бързаме за никъде. Друг път си организираме пикник или разходка сред природата.

Как се подготвяш за новия сезон на "Гласът на България"? Имаш ли специална тактика за спечелване и твоя лична програма, с която ще предадеш знанията си на нешлифованите таланти?

Тактиката ми винаги е била искреността! Хората, които избират да бъдат в моя отбор, го знаят и затова ми се доверяват. Опитвам се с всеки изминал сезон да се усъвършенствам в ролята си на ментор и да давам все повече на хората в моя отбор.

Какви ще са изненадите в новия сезон?

Още по-музикални, повярвайте ми!

Снимка: Личен архив