През 2019-а се навършват 80 години от началото на Втората световна война - най-чудовищното, мащабно и нехуманно събитие на всички времена. И навярно с цел да покаже картината отвъд стандартния начин, по който днес приемаме Втората световна война, идва сериалът "Свят в пламъци" по Epic Drama, който ни разказва истинските истории на хора, въвлечени, пометени, изгарящи в тази война.

Сериалът дебютира на 10 ноември (неделя) в ефира на Epic Drama, но, ако сте изпуснали началото, можете да видите отново пилотните два епизода в понеделник в 23:30 или в четвъртък от 22:45, а първи епизод е достъпен свободно и онлайн на сайта на ТВ канала на www.epicdrama.bg/watch-now.

"Свят в пламъци" се състои от седем едночасови епизода, започва с германската инвазия в Полша през септември 1939 г. и завършва с битката за Британия, но разказва тази история от гледната точка на герои от различни държави - Великобритания, Полша, Франция, Германия и Америка.

Бруталните и кървави исторически събития са вдъхновени от невероятните истории на обикновени хора.

Писателят, който стои зад сценария на филма - Питър Боукър, е изучавал военни книги, военна кореспонденция, дневници от войната и е базирал част от образите на героите върху свои роднини.

"Исках да пиша за хората, казва Боукър, не исках да говоря за Чърчил, нямах намерение да споря с Хитлер, исках да покажа хората, които живеят с последствията от тези решения и които трябваше да прилагат политически решения, които нямаха никакво влияние."

Главните герои, които изнасят историята в "Свят на пламъци", са световните звезди Хелън Хънт, тя влиза в ролята на Нанси Кембъл, и Шон Бийн - в ролята на Дъглас Бенет.

Младите актьори в главните роли са Джона Хауер-Кинг и Джулия Браун, изгряващата полска звезда Зофия Вихуач - в ролята на Каша Томашески и полските актьори Томаш Кот и Борис Шиц.

Какво трябва да знаем за главните персонажи?

Снимка: Еpic Drama

Нанси Кембъл (Хелън Хънт)

Невероятната актриса, печелила "Оскар" - Хелън Хънт, влиза в образа на Нанси Кембъл - безстрашна журналистка и военен кореспондент. Персонажът ѝ се основава на британската журналистка Клеър Холингуърт.

Embed from Getty Images

Клеър работи в "Телеграф" в Полша и се превръща в първия човек, който съобщава за избухването на Втората световна война. Тя вижда нахлуването на германските танкове и труповете на полската граница, като три дни по-късно е първият журналист, който оповестява германската инвазия в Полша.

Има сведения, че Клеър е била любовница на британски дипломат там и е заела колата му, за да шофира до границата между Полша и Германия, където става свидетел на нападението на германците. Когато се обажда в централата на вестника, главните редактори първоначално не повярвали на думите ѝ. Така че тя слага слушалката на близкия прозорец и им казва "Чуйте това!".

В този момент тя знае на какво е станала свидетел. Връщайки се в отдела на медията във Варшава, вижда, че началникът ѝ е избягал. Тогава Клеър изпива една бутилка шампанско от неговия хладилник и се обявява за военен кореспондент на свободна практика. Остава в страната, докато тя не пада изцяло в ръцете на германците.

Впоследствие се превръща в истинска легенда на военната кореспонденция. Веднъж до такава степен омаяла един съветски адмирал на вечеря, че той я поканил да разгледа подводницата му на следващия ден.

Клеър имала много силен британски акцент, очила с дебели рамки, огромна чанта, която съдържала бележки за всяко съветско оръжие и шперц, който можел да отключи всяка ключалка.

Холингуърт умира през 2017 г. на 105 години.

Шон Бийн в ролята на Дъглас Бенет - шофьор на автобус, ветеран от Първата световна война

Снимка: Еpic Drama

Дъглас Бенет (Шон Бийн)

Той е ветеран от Първата световна война, който вече работи като шофьор на автобус. Преживяното през войната го е накарало да се затвори в себе си и да си изгради наистина здрава блокада срещу заобикалящия го свят. Той е и човек, който официално се е отказал от последваща военна служба на страната си.

Дъглас Бенет с дъщеря си Луис Бенет

Снимка: Еpic Drama

Образът на Дъглас се основава на дядото на драматурга Питър Боукър, който по всяка вероятност е страдал от пост травматичен стрес след преживяното през Първата световна война, когато е пострадал от обгазяване.

Луис Бенет и Кони Найт

Снимка: Еpic Drama

Луис Бенет и Кони Найт (Джулия Браун и Исра Дейли-Уорд)

Луис (в ролята Джулия Браун) е работничка във фабрика, която пее в джаз клуб вечер със своята най-добра приятелка Кони (Исра Дейли-Уорд).

Образът на Луис е базиран на образа на бабата на Питър и нейната най-добра приятелка, позната на семейството като леля Анна. Те са били две момичета, които пеели джаз през 30-те в Манчестър като група на име "Two Shades". Всъщност групата имала доста голям успех през годините на войната, когато се присъединяват към Националната асоциация за развлечения (ENSA). Тя имала за цел да посещава британски войници из цяла Европа по време на войната и да им осигурява развлекателни програми.

Драматургът вкарва техните образи, за да им окаже нужната чест. Всъщност Анна, която била чернокожа, имала нелесен живот. След войната тя се омъжва за бял мъж, но впоследствие той се самоубива. Никой от неговото семейство не отива на погребението му.

Зофия Вихуач в ролята на Каша Томашески

Снимка: Еpic Drama

Каша Томашески (Зофия Вихуач)

Този образ е основан на младите хора, които се включват в полската съпротива по време на Втората световна война.

Каша е млада сервитьорка в бар във Варшава, която се впуска в страстна връзка с британския преводач Хари, без да знае, че той има приятелка в страната си (Луис Бенет).

Баща ѝ и брат ѝ отиват в Гданск, за да помогнат срещу немската инвазия, но не се завръщат. Тя остава сама с майка си и по-малкия си брат. Бързо се омъжва за Хари, за да си осигури път за бягство към Англия.

Но пред дилемата дали да спаси собствения си живот, или да помогне на семейството си, тя в крайна сметка решава да качи брат си Ян на влака.

Нейният образ Питър базира на записките, които чете във Военния музей в Лондон и по-точно върху разказите на млади жени в техните дневници.

Каша е прототип на обикновените хора във Варшава, чийто живот се променя драстично заради германската окупация.

Преплитането на тези образи, техните съдби и история, избухват в "Свят в пламъци", за да обрисуват Втората световна война от гледната точка на хората.

Каша и Хари

Снимка: Еpic Drama

"Свят в пламъци" е по Epic Drama всяка неделя от 22:00 часа, с повторение в понеделник в 23:30 часа и четвъртък в 22:45 часа.

Epic Drama е ТВ канал от семейството на Viasat History и TV1000, достъпен без допълнителна месечна такса за зрителя и без прекъсвания за реклама, във VIVACOM TV на позиция 55 за DTH в пакет TV 2L и на 76 за IPTV в пакет TV 2L+. Еpic Drama e и в мрежата на А1 България на позиции за DTH - 60, за DTV (кабелна) - 214, за IPTV (Premium) - 201. ТВ каналът е наличен и в ТЕЛЕКАБЕЛ - на HD позиция 228, Силистра ТВ - 173 канал, TV SAT COM - 22, в NetWorx - на 230, в София - чрез NET1 на 133 канал.