Истинско предизвикателство е да разполагаш само с броени час или два за себе си и да трябва да избереш по кой от всички начини да си доставиш вътрешно удоволствие!

Онова "блюдо отбрани сортове" изкуство, което след това дълго оставя усещането за самодостатъчност.

Когато имаме цялото време за себе си, става още по-трудно.

Започва лутането между всички желания, които искаш да изпълниш, а главоблъсканицата може да продължава часове, които губиш в чудене.

С второто предизвикателство към българските артисти #храназадушата, DIR се сдобива с личен списък от музика, книги, филми и забавления.

Какво слушат и четат българските актьори танцьори, певци, режисьори, писатели, диджеи?

Вижте снимки на Ники >>

Днес насочваме светлините на прожекторите към Ники Илиев, питайки го кои са неговите "верни помощници", които му помагат да уплътни свободното си време, превръщайки дългите часове в истинско забавление и наслада.

Снимка: Личен архив

Какво чете...

В последно време режисьорът се е отдал на изключително интересната книга "Законите на човешката природа" от Робърт Грийн, в която авторът предоставя на читателя тактики за успех, подобрение и самозащита, изследвайки градивните частици на нашата същност, като предоставя философски концепции, подплатени с исторически примери, на достъпен и разбираем език.

Но това не е единственото заглавие, което Илиев разлиства. "Спокойствието е ключът" на Райън Холидей е другото книжно издание, помагащо му във борбата със безвремието, завладяло света. В тази книга авторът успява по брилянтен начин да докаже, че вътрешният покой е разковничето към пълноценното и ефективно съществуване, овладяването на вътрешните ни сили и самопознанието, като за целта използва мъдростта на множество велики мислители - от Конфуций през Сенека до Джон Стюарт Мил.

При това Ники ги чете по начин, който доставя най-голямо удоволствие - на родният им език, който в случая е английският.

Песните, които не спира да слуша...

"Alive" - Pearl Jam

"Show me how to live" - Audioslave

"Lullaby" - The Cure

"Biter tears" - INXS

Снимка: Личен архив

Какво иска да прочетем...

"Твоето его е врагът" и "Дарът на трудностите" на Райън Холидей са двете предложения на Ники, в които ни призовава да вникнем, за да променим своята гледна точка и възприятия, разбирайки, че ние сами поставяме препятствия по житейския си път, които обаче лесно можем да обърнем в шансове и възможности.

Филмите, които ще изгледа отново...

Едва ли човек, който е толкова навътре в света на киното, колкото е Илиев, би си губил времето с второразедни продукции. И тази теза се потвърждава от избора на лентите, които той с удоволствие би си пуснал за втори път.

Неговият списък включва три заглавия, които биха задоволили и най-претенциозния вкус:

"Аз съм легенда"

"Най-мрачният час"

"Вади ножовете"

Снимка: Личен архив

Нещо ново, което е открил напоследък...

Предвид естеството на настоящата ситуация и благодарение на свежото си чувство за хумор, Ники е открил... философията на Стоицизма.

Наред с платонизма и перипатетизма, стоицизмът е една от най-значимите и важни философски школи в античността. Поради исторически обстоятелства свидетелствата за нея са ограничени и дават твърде изкривена представа. Стоическата философия се поделя отчетливо на три части: логика, физика и етика. Запазените текстове на късни римски автори наблягат само на етическата страна, пренебрегвайки логиката и физиката, и така в по-късни времена под "стоицизъм" най-често се разбира определение за нравствени качества.

Отличителен белег на стоицизма е космологичния мироглед, от който произлиза божествения принцип за всички природни явления и естествени връзки.