Когато споменем името на Хю Грант, веднага в съзнанието ни изниква смях, спомняйки си британската комедия "Четири сватби и едно погребение". От 1994 г., когато излиза лентата, досега обаче изминаха много години и си заслужава да видим какво се случи с този симпатичен и чаровен британец - Хю Грант, който днес става на 60 години.

Вижте снимки на Хю Грант >>

Как започна всичко...

Хю Джон Мунго Грант, известен просто като Хю Грант, се ражда на 9 септември 1960 г. в Хамърсмит. Баща му, Джеймс Грант, има фирма за килими. Майка му, Финвола Грант, има шотландски корени и работи като учителка. Хю има по-голям брат - Джеймс, който е банкер. Младият Хю се увлича по литературата и актьорското майсторство, а през 1979 г. печели стипендия и заминава за Оксфорд. Там, разбира се, се включва в театъра и решава, че иска да стане изкуствовед. След Оксфорд се записва в Courtauld Institute в Лондон за допълнителна квалификация и в крайна сметка се фокусира върху актьорското майсторство.

Хю, жените, децата и бракът

Между 1986 г. и 2000 г. Хю Грант и Елизабет Хърли официално са заедно, но през 1995 г. Грант е арестуван, тъй като е хванат с проститутката Дивайн Браун. След признание и публично извинение по телевизията, Грант е осъден на две години пробация и 1180 долара глоба.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хю се жени за шведската продуцентка Ана Ебърстийн през май 2018 г. По това време вече са родени две от децата им. Двамата имат три деца. След сватбата си Грант неколкократно подчертава, че съжалява, че е отлагал сватбата и създаването на семейство толкова години.

Getty Images/Guliver Photos

Актьорът е баща общо на пет деца. Две от тях - Табита и Феликс, са от предишната му партньорка Тинглан Хон.

Хю и киното

Дебютът на Хю Грант идва още докато той е студент. Филмът е "Privileged" (1982), а режисьор е Майкъл Хофман. В следващите години британецът се снима в телевизионни филми и сериали и до 1987 г. не прави нищо значително. Докато не приема ролята в "Maurice" на Джеймс Айвъри. Отново минават няколко години, в които Хю Грант активно се снима, но не успява да изпъкне. През 1991 г. обаче играе в "Impromptu", последван през следващата година от филма на Роман Полански "Горчива луна" и роля в "Остатъците от деня" (1993) на Джеймс Айвъри, с Антъни Хопкинс и Ема Томпсън.

Но реалният му пробив е през 1994 г. в хита на Майк Нюъл "Четири сватби и едно погребение", където екранна партньорка му е Анди Макдауъл. Ролята на Грант му осигурява "Златен глобус" и награда БАФТА.

През 1995 г. Хю Грант и Джулиан Мур участват в романтичната комедия на Крис Кълъмбъс "Девет месеца", а през същата година излиза и драмата на Анг Лий "Разум и чувства", където играят още Кейт Уинслет, Ема Томпсън, Алън Рикман и др.

През 1999 г. е другият емблематичен за Хю Грант филм "Нотинг Хил", където си партнира с Джулия Робъртс, а по това време излиза и "Мики синьото око". 2001 г. е успешна за британския актьор заради участието му в "Дневника на Бриджит Джоунс", където с основна заслуга е Рене Зелуегър.

NOVA Broadcasting Group

Година по-късно Грант е главен актьор в "About a Boy". През 2003 г. излиза коледният хит "Наистина любов", където Грант прави чудесна роля като министър-председател. На следващата година участва в "Дневникът на Бриджит Джоунс 2". Следва филм, в който Грант си партнира със Сара Джесика Паркър - "Къде покриха Морган?" през 2009 г.

БТА

Една от последните емблематични роли на Хю Грант е във филма "Флорънс" от 2016 г., където си партнира с несравнимата Мерил Стрийп.

Лента

Значими награди...

БАФТА (1995 г. най-добър актьор - "Четири сватби и едно погребение")

"Златна камера" (2003 г. най-добър чуждестранен актьор - "About a Boy")

"Златен глобус" (1995 г. най-добро актьорско изпълнение в мюзикъл или комедия - "Четири сватби и едно погребение")

"Златен лъв" (1987 г. най-добър актьор - "Maurice")

Интересни факти:

Извън актьорската си професия Хю Грант е запален спортист. Любимите му спортове, когато е по-млад, са крикет и футбол. Като по-зрял се увлича по голфа.

Актьорът е известен със страстта си да колекционира картини. Известно е, че през 2001 г. е купил от Елизабет Тейлър картина на Анди Уорхол на стойност малко по-малко от 4 милиона долара. През 2007 г. той я продава за 23.5 милиона долара.

Известен цитат...

"В основата си животът ми е толкова скучен, че направо се излагам."