Малко би било да се каже, че когато за първи път излезе новината за възраждането на една от най-успешните поредици в телевизионната история, превърнала се в истинска легенда, милиони хора бяха развълнувани. Всъщност чувството, което почитателите на "Сексът и градът" изпитаха тогава, бе смесица от наслада и екстаз, а ако трябва да назовем този коктейл от емоции с атрактивно име, достойно за сериала, което обезателно би накарало неговите героини да си го поръчат, то най-вероятно бихме го кръстили "Душевен оргазъм". Колкото и голямо вълнение по света обаче да предизвика вестта, че шоуто се завръща на малкия екран след 17-годишно отсъствие, още с първия епизод на "Просто ей така" то мигновено се изпари, оставяйки след себе си горчивия вкус на неудовлетвореността, тъй като големите очаквания към него не бяха оправдани.

Вероятно след толкова време сценаристите са забравили оригиналната формула, донесла им небивал успех в миналото, вследствие на което са решили да експериментират, опитвайки се да създадат друга, а крайният резултат е, че новите епизоди по нищо не приличат на старите, като дори не се доближават до тях.

Разликите са толкова осезаеми, та чак болезнени, и само след няколко минути човек започва да се пита дали действително гледа продължението на култовата продукция, или си е пуснал друга, в която по някаква необяснима случайност участва същият актьорски състав. Разбира се, не е изключено създателите да са търсили точно този ефект и заради това да са сменили заглавието, но посоката, в която са избрали да тръгнат, е своеобразна обида, да не кажем направо подигравка, към феновете, таили надеждата, че сядайки пред телевизора ще получат поредната доза забавление, а не трагедия. Както напоследък е модерно се казва "Съсипаха я тая държава!", а ние добавяме - "Съсипаха го и този сериал"!

Единственото нещо, което сякаш не се е променило, е градът, макар очевидно и той да е частично потърпевш, понеже сексът го е напуснал заедно със Саманта, за която още в началото се разбира, че е решила да замени Ню Йорк с Лондон след спор с Кари. Отсъствието на най-колоритната от четирите героини определено е сериозна загуба, която няма как да бъде компенсирана дори с новите персонажи, появяващи се в него. Истината е, че никой не е достатъчно интересен, колкото пристрастената към забавления, самоуверена, амбициозна и често вулгарна пиар агентка, изиграна от Ким Катрал. В интерес на истината, тя и нейните пикантни реплики превърнаха шоуто в хита, който добре познаваме, затова сега с облекчение въздишаме, че поне на никого не му е хрумнала безумната идея да се опита да вплете в сюжета образ, стремящ се дори малко да наподоби нейния, понеже разгромът щеше да бъде още по-голям, ако това изобщо е възможно.

Сега обаче нейната липса доказва онова, което винаги сме подозирали, и по-точно, че независимо колко се стараят, останалите три дами просто не могат да изнесат на крехките си рамене цялото действие. Още повече, че никоя от тях вече не е същата, като тук дори не става въпрос за външния им вид, носещ отпечатъка на годините, а за личността им, която е разклатена от странна несигурност, караща ги този път да се впуснат в търсене не на любовта, а на своето място в настоящата реалност. Кари е обърнала гръб на писането, ставайки коментатор в подкаст, в който забавленията за възрастни са основна тема на разговор. Вместо обаче да се чувства в свои води, тя е неуверена, плаха и срамежлива, което е в пълен разрез с цялата ѝ кариера. Направо изглежда невероятно как някой, който през целия си живот е правил дисекция на секса, изведнъж не може да обели и дума за него, смутен от въпрос дали сам задоволява нуждите си. Миранда пък е решила да се върне обратно в университета, макар и да е прехвърлила 50-те, захвърляйки настрана всичките си постижения, а фикс идеята на Шарлът е да бъде приета в групата на популярните майки в училището, където учат нейните деца.

Разочарованията от тази изкривена версия на предаването обаче съвсем не приключват тук, тъй като в края още на първия епизод се случва немислимото. Онези от вас, които все още не са гледали пилотния епизод на "Просто ей така", но възнамеряват скоро да го сторят, могат да спрат да четат сега, защото предстои спойлер, който ще развали голямата изненада, предизвикала сериозно възмущение у мнозина. Става въпрос за смъртта на един от основните персонажи, присъствал в историята от самото ѝ начало, а именно Тузара, който си отива след инфаркт. Неговата кончина предизвика огромна вълна от недоволство и гняв в интернет пространството, където се появиха хиляди осъдителни коментари. Като че ли никой не успя да повярва, че сродната душа на Кари може да ѝ бъде така безпощадно отнета, особено след като тя се бори толкова дълго за нея. И все пак точно това се случи. Американската преса побърза да оправдае присъдата на сценаристите, уточнявайки, че е било съвсем логично Джон Престън, както всъщност е името на героя, да се спомине, след като още в шестия сезон става ясно, че той има проблеми със сърцето. Но това изобщо не означава, че бе необходимо събитията да се развият така.

В заключение: "Просто ей така" погуби "Сексът и градът", преобразявайки до неузнаваемост култовата поредица, от която към днешна дата е останал само един приятен спомен. Възраждането на предаването свидетелства единствено за факта, че има неща, които не търпят промени. В тази връзка може би трябва да бъдем благодарни, че за специалния епизод на "Приятели" Дейвид Крейн и Марта Кауфман прецениха просто да съберат актьорите, превъплътили се в главните роли, на едно място, вместо да продължат сюжетната линия на ситкома, приключил през същата година, в която завърши и екранизацията по романа на Кандис Бушнел.