Революцията в производството на Крафт бира започва от САЩ, а впоследствие обхваща и целия свят. Тя води началото си от тъмните и смутни времена на Сухия режим в Щатите - време на тирания и варварство и ужасно преследване на всеки, който не спазва правилата за общонародната забрана върху производството, вноса, преноса и продажбата на всякакви алкохолни напитки, продължило от 1920 до 1933 г.

Той нанася огромен удар върху производството нa бира в САЩ. Преди Сухия режим там е имало повече от 3200 пивоварни. За сравнение, през 1983 г. броят на американските пивоварни спада до най-ниската си точка за всички времена - само 80.

Но дори в онези времена обаче не всичко е загубено. Четирима храбри герои формират съпротива и се борят срещу наложения режим и репресиите над почитателите на бирата. Дълбоко в катакомбите, те изграждат малки Крафт пивоварни - с изключителна сръчност, любов към детайла и забележителна изобретателност, която дължат на своята страст към уникалния вкус. Добре скрити от тайната милиция, те работят неуморно над специалните си бирени творения. Наричани от хората Steam Brew, за тях пивоварството е повече от занаят.

снимки: Lidl

Anchor Brewing е компания - пионер в производството на този вид Крафт бира. Основана още през 1986 г., много преди термини като микропивоварство и крафт бира да навлязат в речника на американците. Тя е и първата пивоварна, която притежава правата над търговската марка "парна бира". Има много истории за произхода на това име, но най-популярната от тях е, че то възниква в резултат на практиката за ферментиране на бирата по покривите на Сан Франциско. По онова време все още не е имало лед за охлаждане на мъстта. Тогава пивоварите оставяли хладното и мъгливо време да контролира температурата, а парата се издигала от плитките и топли съдове. Бирата, направена по този начин на Западното крайбрежие, става известна като "парна" и тя има различен вкус от останалите, защото не е преминала през процес на студено отлежаване.

Anchor Brewing пострадала сериозно по времето на Сухия режим, но през 1965 г. Фриц Мейтаг буквално я възражда от пепелта.

По време на Сухия режим обаче Крафт бирата за мнозина се превръща в начин на живот. Това пиво е глътка свобода. Единственият лъч светлина, който остава на хората в тези мрачни времена. Всяка бъчва бира крие опасността да бъдат заловени и да прекарат останалата част от живота си в трудов лагер. Но твърдо вярващи в идеята за бирена революция, Steam Brew продължават да се борят за мечтата си въпреки огромния риск. Ден след ден те усъвършенстват пивоварското си майсторство, за да създадат най-добрите бирени специалитети, които някога са виждани (и опитвани) в този свят.

Великите истории от Крафта...

Imperial Stout - Майсторът

Imperial Stout е личният специалитет на Майстора на пивоварите.

Още преди Сухия режим, той създава уважавана институция, в която младите могат да изучават майсторлъка на пивоварството. Известен е с името "Майстора". Именно той основава храбрата общност, за да се бори срещу наложената забрана. След като лицето му е обезобразено при засада, той започва да го прикрива с ниско нахлупена шапка. Оставайки скрит от света, за него свидетелства единствено силният, но много хармоничен вкус на неговия Imperial Stout.

снимки: Lidl

German Red - Непознатата

Вдъхновен от яркочервената коса на дъщеря си, бащата на Непознатата се смята за откривател на бирата German Red.

Когато Сухият режим започва, той не иска да се предаде без борба и скрива рецептата, за да я опази от тайната милиция. Така тайната за уникалния вкус и наситения яркочервен цвят на бирата остава изгубена задълго.

снимки: Lidl

Session IPA - Сестрата

Отскоро една мистериозна, останала скрита досега, участничка в съпротивата насочва вниманието към себе си. Едва ли е в града от дълго време, защото едва от няколко дни в подземния свят се говори за ново бирено творение, което се вихри по улиците и покорява всички. Индийският светъл ейл на Шайни значително се различава от стила на храбрите пивовари от съпротивата, но въпреки това има същата цел: Революция!

Тя нарича себе си "Сестрата" като прикритие и защита за себе си и майка си. Доверчивостта и откритостта вече са коствали живота на твърде много невинни...

снимки: Lidl

Ако искате да се запознаете с още завладяващи истории от Крафта, посетете специалния сайт на Lidl, посветен на Крафт бирата. Така ще получите онази глътка свобода, от която имаме нужда и днес, макар тежките години на Сухия режим да са отминали много отдавна.

* Материалът съдържа продуктово позициониране