Той е един от най-обаятелните американски актьори. Толкова обаятелен, че успява да плени жена като Ума Търман, а после и бавачката на децата им - Райън, която е негова съпруга и до днес. Тя го нарича "най-добрият любовник на света". Като такъв, макар и само на екрана, го познава и Анджелина Джоли, с която правят забележителни роли във филма "Крадец на животи".

Вижте снимки на актьора >>

Как започна всичко за Итън...

Итън Хоук се ражда в Тексас на 6 ноември 1970 г. Родителите му тогава са доста млади - майка му е на 17, а баща му на 18 години. Четири години след раждането на Итън родителите му се развеждат. Докато навърши 10 години, Итън и майка му се местят често, но накрая се установяват в Ню Джърси. Хоук завършва Princeton University, където редовно участва в театрални постановки. След това учи в Carnegie-Mellon University в Питсбърг. В началото на кариерата си се мести в Ню Йорк. Итън Хоук не се ограничава само в киното, а активно участва и в актуалните театрални постановки. Пробва се и като режисьор. Създава театралната компания "Malaparte".

Embed from Getty Images

Итън и жените на неговия живот...

През 1998 г. се жени за Ума Търман (с която играе в "Гатака") и имат две деца - Мая Рей и Левон Рон.

Embed from Getty ImagesИтън Хоук и Ума Търман

Развеждат се през 2004 г. От 2008 г. до наши дни Итън Хоук е женен за Райън Шоухюс, която е бивша бавачка на децата му от Търман. От Райън има две дъщери - Клементин Джейн и Индиана.

Getty Images/Guliver Photos

Итън Хоук и Райън Шоухюз

Итън и киното...

Дебютът на Итън Хоук е през 1985 г. в "Explorers", а през 1988 г. участва във филма на Питър Уиър "Обществото на мъртвите поети", където са още Робин Уилямс и Робърт Шон Ленърд. През 1989 г. се снима в "Dad". 90-те започват за Хоук с "Белият зъб" и "Mystery Date". През 1992 г. излизат "A Midnight Clear" и "Waterland" с Джеръми Айрънс.

През 1994 г. заедно с Уинона Райдър Хоук участва в "Reality Bites", режисиран от Бен Стилър.

Итън Хоук и Уинона Райдър

Getty Images/Guliver Photos

Година по-късно е част от романтичния "Преди изгрев", а същата година участва в "Search and Destroy" с Денис Хопър. След две години пауза, в които написва първия си роман, Итън Хоук играе в хитовия "Гатака" на Андрю Никол с Ума Търман и Джуд Лоу.

Embed from Getty Images

Итън Хоук и Ума Търман във филма "Гатака" 1997 г.

Година по-късно Хоук партнира на Гуинет Полтроу в "Големите надежди" на Алфонсо Куарон, а пак през 1998 г. се снима в "Братята Нютън" заедно с Матю Макконъхи. В края на 90-те Итън играе в "Кедри в снега".

Новото хилядолетие започва с "Waking Life" и "Tape". През 2001 г. излиза и "Тренировъчен ден" с Дензъл Уошингтън. За изпълнението си Хоук получава номинация за "Оскар". През 2001 г. е режисьорският му дебют - "Chelsea Walls".

През 2003 г. Итън Хоук е в актьорския състав на "Крадец на животи" на Ди Джей Карузо с Анджелина Джоли, Кийфър Съдърланд и др.

Embed from Getty Images

Итън Хоук и Анджелина Джоли

На следващата година играе редом до Лорънс Фишбърн в "Нападение над участък 13" на Жан-Франсоа Рише, както и в "Цар на войната" с Никълъс Кейдж. През 2006 г. режисира екранизацията на първия си роман "The Hottest State", а година по-късно играе в "Before the Devil Knows You're Dead" на Сидни Лъмет, с Филип Сиймур Хофман. Сред последните филми, в които Итън Хоук участва, са "Бруклинските стражи" (2009) заедно с Ричард Гиър и Уесли Снайпс, "Little New York" (2009), "Воини на светлината" (2009), "La femme du Vème" (2011) и "Sinister" (2012), "Преди полунощ" (2013), "Юношество" (2014), "Великолепната седморка" (2016).

БТА

"Бащинството е най-голямото удоволствие в живота ми. Това е и единствената роля, за която смятам, че ако се проваля в нея, и целият ми живот се проваля", казва актьорът. Сред най-любимите му занимания с децата е гледането на мачове - и на NBA, и на бейзбол.

Интересни факти за Итън Хоук...

Освен всичко друго, Хоук обича да пише. През 1996 г. издава първия си роман "The Hottest State". През 2002 г. излиза втората му книга - "Ash Wednesday".

Итън Хоук е и успешен режисьор. Първият му филм зад камера е "Стените на Челси", който прави през 2002 г. В него участват и тогавашната му съпруга Ума Търман, Крис Кристофърсън и Росарио Доусън. Пет години по-късно режисира и първата си пиеса, а през 2010-а - втората, и то в Ню Йорк. Другата лента, която режисира, прави през 2006 г. (на снимката) по едноименната си книга "The Hottest State".

Хоук е потомък на големия драматург Тенеси Уилямс. Прадядото на артиста и бащата на писателя са били братя. Може би затова Хоук винаги е казвал, че театърът е неговата първа любов.

Хоук е признавал в множество интервюта, че поради приликата му с вокалиста на Sugar Ray, Марк Макграт, често му се е налагало да се подписва вместо него. Е, оказва се, че Марк Макграт прави същото.

Итън Хоук/ Марк Макграт

Снимка: Getty Images/Guliver Photos