Мнозина я наричат "Грандамата на българската естрада". Макар че за Йорданка Христова подобни определения да са девалвирали с времето, тя е благодарна за любовта, която продължава да получава от публиката вече шест десетилетия. Именно тази емоция, която певицата непрекъснато си прехвърля с хилядите си почитатели, е причината, на която тя дължи своята жизнерадостност и прекрасна визия.

Обичта винаги е била движещата сила в живота й и дори последния си албум кръщава "Обич разпиляна". Защото Христова се стреми да раздава обич навсякъде, всеки ден.

"Аз непрекъснато съм разпръсквала обич, защото я имам. Трябва да се разтоваря от тези емоции и съответно моите почитатели и приятели после отново да ме презаредят с нея. Без това не мога да живея", споделя певицата пред БНТ.

Обичта е и малката й тайна да изглежда все така невероятно и на достолепната възраст от 80 години. Във всяко интервю Йорданка Христова винаги получава един и същи въпрос - каква е рецептата да продължава да бъде толкова красива, да поддържа подобна виталност, без намесата на пластичната хирургия, и отговорът е винаги един - няма конкретна рецепта. Тя дължи младоликата си визия на гена на родителите си и на хубавите емоции и любовта. "Много е важно човек да обича и да бъде обичан. Прекрасно е. Това е дар Божи", категорична е естрадната легенда.

Юбилеен концерт-бенефис на Стефан Диомов

Снимка: Булфото

В личния си свят певицата също търси поводи, за да раздава обичта си. Особено към най-близките си хора. Израснала в македонския квартал на бежанците от Беломорска Тракия в "Света Троица", тя от малка е била обградена с много любов и музика. В дома им постоянно имало гости, често се организирали семейни тържества и всичко преминавало с много песни и смях. Споделя, че именно от бежанския род на татко си е наследила и таланта си на певица, въпреки че родителите й не искали тя да гради музикална кариера.

Не веднъж Йорданка Христова е споделяла, че за нея дарбата, с която е била надарена, я е направила звезда. Не трудът, защото за разлика от други свои колеги, не се борила със зъби и нокти, за да бъде на върха и да получава поредната награда и признание. Категорично не е привърженик и на схващането, че за да успееш на музикалната сцена, е нужен 1% талант, и 99% работа и труд.

С певицата Омара Портуондо на концерта "Buena Vista Social Club Adios Tour"

Снимка: Булфото

"Аз съм за това, че талантът е по-важен от многото работа. Без труд, без постоянство, без съвършенство, без усвояване на нови техники за пеене, не вървят нещата, но ти ако нямаш таланта, Божия дар, колкото и да се напъваш, пак има някаква бариера. Има нещо студено, някаква завеса, заради която не можеш да достигнеш пред публиката", споделя още Христова.

Певицата сама се определя като "антизвезда", защото не копира поведението на свои колеги, които предпочитат да поддържат сценичния си имидж и да са далече от обикновените хора. "Аз обичам да си говоря с хората, които ме спират, да си ходя с анцуг в квартала, не съм непрекъснато гримирана, ходя си с едно кукуригу и едни очила. Аз съм като всички останали. Това, че на сцената мога да се събера и да съм нещо друго, с това не отблъсквам хората, защото те виждат, че и аз съм като тях", допълва още Йорданка Христова.

Йорданка Христова с дъщеря си Ивана

Снимка: Булфото

Легендарната изпълнителка е известна със своята виталност, която смята, че е наследила от майка си, която определя като жена с широк размах, прекрасна усмивка и винаги във ведро настроение. На нея дължи и генетичната си красота и еластична кожа. Признава обаче, че самата тя не винаги е била толкова мила и топла към околните. Дори напротив. В началото на кариерата често я определяли като жена с доста остър език. Христова потвърждава, че наистина е била такава и до днес се случва да прояви тази черта от характера си, но го прави в много по-редки случаи.

"След като станах майка омекнах изключително много във всяко едно отношение. Станах много търпелива, много топла, промених се тотално. Просто станах по-нормална. За този дълъг живот е нормално да имаш и падове, и върхове, иначе е скучно", откровена е певицата.

Именно в пика на нейната кариера става и майка. "Така се случи. Бях вече заслужила певица, бях обиколила половината свят. Реших, че е крайно време вече, защото нашият живот е на колела. Усетих, че е време, защото биологичният часовник цъка и в средна възраст станах майка. Родих нормално две деца, с почти година и пет месеца разлика", допълва още Христова.

Певицата разказва, че за почти всички радости в живота й е виновна сестра й Лилия. Тя била тази, която я накарала да се яви на конкурс за естрадни певци и била една от малкото, които я подкрепяли в желанието й да се развива в тази сфера. Освен това я убедила и да не маха второто си дете - дъщеря й Ивана, тъй като Йорданка не била все още съвсем сигурна, че е готова толкова скоро след раждането на сина си. "Щастлива съм, че я послушах, защото аз не обичам да слушам много", признава Йорданка в "Преди обед".

За да се отдаде на майчинството, певицата се оттегля от сцената за дълги години, докато децата й поотраснат. За нея било важно да си бъде вкъщи, покрай тях, защото според нея винаги е важно родителите да са наоколо, за да дадат съвет, ако е нужен и да присъстват около промените, които съпътстват живота на децата. Щастлива е, че е направила този избор и дори признава, че след като се е завърнала на музикалната сцена, успехите й станали още по-големи.

Времето, което отделя на децата си, със сигурност й се отблагодарява, тъй като днес тя е много близка и със сина си Григор, и с дъщеря си Ивана. Преди години, момичето й разказа пред медиите, че има изключително семейство и че е израснала в много топла среда. И до днес си спомня как родителите й всяка сутрин подготвяли нея и брат й за училище, като категорично им забранявали да коментират с какви възможности разполагат у дома, за да не будят завист сред останалите деца. Причината е, че техен баща е Георги Стоичков, син на Григор Стоичков, кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП, народен представител и министър. Въпреки че е негова снаха, певицата е категорична, че никога не се е възползвала от каквито и да било привилегии. Връзката й с Георги започва след раздялата й с дългогодишния й партньор на сцената и в живота Християн Платов, когото определя и като голямата си любов. Разделят се, когато на нея вече започнал да й омръзва чергарския начин на живот, който двама водели и искала да поулегне.

Бракът й със Стоичков се разпада малко след настъпването на демокрацията, когато много от близките на съпруга й започват да се отдръпват от него, а и срещу баща му е заведено дело. Това се отразява на отношенията вкъщи, което принуждава Христова да вземе решението двамата да се разделят. Въпреки всичко нито в един момент тя не казва лоша дума за него и продължават да поддържат добри взаимоотношения чак до смъртта му през 2001 г.

Най-голям интерес, но и в най-много мистерия е обвита връзката на Йорданка Христова с кубинския лидер Фидел Кастро. Наскоро певицата призна, че много го е уважавала и обичала, но повечето писания за отношенията им не са истина. Твърди се, че най-накрая ще открехне вратата за връзката им в предстоящата си книга, която пише вече няколко години.

И така, Данчето ще продължава да пее, въпреки че преди няколко години беше обявила, че прави последния си концерт. Защото музиката е нейният живот, която я превръща в единствената българска певица с интернационален репертоар - пее на гръцки, арабски, италиански, испански, руски, френски и английски. Сама признава, че няколко пъти е обиколила земното кълбо - изнесла е над 60 концерта в 43 държави. Въпреки че й харесва всяко кътче, което е посетила, нейната голяма любов е Куба, където се връща при всяка възможност. Признава, че там оставила част от сърцето си, още при първото си посещение в страната.