Четирима герои на родната пънк и рок сцена - Кольо Гилъна, Светльо Витков, Ерол от "Уикеда" и Сърмата Хари, се събират за "Култов коледен концерт" на 7 декември в клуб "Микстейп 5". Билетите се продават с пълна сила в онлайн системата на Eventim срещу 25 лв. По този повод потърсихме Кольо Гилъна, за да ни разкаже какво да очакваме от събитието.

Вижте снимки на Кольо >>

Здрасти, благодаря ти, че се съгласи на това интервю. Знам, че трудно се навиваш. Къде те намирам?

В офиса, в работата.

Предстои "Култов коледен концерт", на който ще излезеш на сцената с не по-малко култови имена като Сърмата Хари, Ерол от "Уикеда" и Светльо. Това ли е дрийм тиймът на Кольо Гилъна в момента?

Да, доста сериозни имена и доста сериозен купон очаквам. Така че с нетърпение очаквам 7 декември в Mixtape 5.

Как решихте да се организирате в този състав?

Светльо е инициаторът на този предколеден концерт, както го е кръстил. Веднага се съгласих, защото ще бъде доста голяма веселба. Ще си изкараме много хубаво, както ние, така и хората, които ще дойдат на коцерта.

Обикновено отказваш участия в клубове, излизаш само на големи концерти. Как се съгласи този път?

Като гледам кои хора ще участват, със сигурност ще бъде много весело. Както идват и студентският празник, и Коледа, реших да се забавлявам заедно с всички останали.

С кои парчета на "Контрол" и КГБ ще ни зарадваш на концерта?

Още не сме ги уточнили, защото ще бъдем с групата на Светльо. Може би и Владо Попа ще бъде барабанист.

През 1994 г. пееше "Ние сме велика нация - кисело млеко, секс и демокрация". Промени ли се нещо за почти 25 години?

Нищо не се е променило. Седим си на същото ниво и не мърдаме оттам. Седим си и оставаме там, където сме си били през 1989 г. Нещата не вървят на добре в нашата мила родина. Все имам надежда поне за бъдещите поколения да бъде нещо по-добро, отколкото сме били ние навремето и отколкото сме и в момента с всички тези протести. Хората са доста изнервени и обезнадеждени. Надявам се нашите управляващи да вземат доста положителни мерки нещата да тръгнат към по-добро.

Носталгик ли си или предпочиташ да гледаш напред?

Предпочитам да гледам напред. Това, което беше навремето, когато бяхме по-млади, беше много яко. Сега гледам напред. С оптимизъм, разбира се.

Ако сега трябва да напишеш някакво пародийно парче, за какво ще е то?

Нямам такава идея. Не съм мислил. Въртят ми се едни идеи в главата. Ще ги обсъдя с едни известни музиканти и ако всичко е наред, живот и здраве, може да се пръкне нещо готино.

А ще издадеш ли кои са тези музиканти?

Не, не, не искам да разлайвам кучетата и да слагам каруцата пред коня. Нека да го видим как ще бъде.

Преди години всички знаеха и пееха парчетата на "Контрол". Днес всички знаят и си припяват парчетата на Папи Ханс, как гледаш на тази нова вълна в българската музика?

Те и сега пеят парчетата на "Контрол", както и на Папи Ханс. Всичко с времето си. Сега е времето на Папи Ханс и на Криско. Преди е било времето на "Контрол", "Хиподил", "Ревю", "Нова генерация".

Има ли нова българска банда, която да е успяла да те впечатли с музика, текстове?

Групите, които бяха най-впечатляващи са "Ъпсурт" и "Уикеда", но аз го казвам толкова често... След тях не виждам нещо да се променя и да има нещо ново интригуващо.

За мен световната музикална сцена е като че ли малко залиняла по отношение на рока и пънка. Ти как усещаш нещата? Животно ли е все още рокът?

Рокът винаги ще си остане животно. Това, че в момента няма някакви супер яки нови групи, особено в пънка, не е толкова страшно. Музиката винаги се развива, ще продължи да се развива и всеки момент може да излезе нещо страшно готино.

С какво се занимава Кольо Гилъна, когато е просто Николай Йорданов?

С реклама и с телевизия. Вече 20 години го правя и продължавам да го правя. Интересно е, вълнуващо е. Има стрес, но той е положителен, зареждащ.

А къде е музиката в цялата картинка?

Музиката е любимото ми нещо вкъщи, в компания и дори сам, да гледам YouTube. Има страшно много нови неща, страшно интересни, много креативни. Зареждам се с чаша алкохол и готини неща.

Баща си на двама синове, влече ли ги сцената?

Малкия ми син го влече. Той по-скоро ме е наследил по някакъв начин. Сега ходи на уроци по барабани. Учителят му е синът на Косьо Цеков от ФСБ и той е страшно доволен и впечатлен от таланта, който показва. Барабаните са за момента, после ще бъде нещо друго. Той е на 9 години и тепърва ще открива музиката.

Насочваш ли ги в музикално отношение и накъде?

Не. Разбира се чалга вкъщи не се слуша. Големият ми син слуша R'n'B и всякакви изпълнители, които на мен не са ми понятни, не ги разбирам. Но пък малкият слуша всичко, което е бързо, весело, веселяшко, ритнмично.

А в чисто човешки план на какво ги учиш?

Уча ги да бъдат отговорни, да бъдат дисциплинирани, да уважават хората, да бъдат любезни, добри. Само на хубави неща, разбира се. Искам да станат хора, да станат готини.

Иска ми се да завършим с един по-лайфстайл въпрос. Каква е диетата на Кольо Гилъна? Включва ли бира?

Бирата ми е настолното питие. 365 дни в годината пия бира. И навън да е -30 градуса пак пия бира.

Има ли нещо друго, което правиш за тонус или някакъв ритуал преди сцена?

Уиски. О, да, то е за преди сцената и за по време на.

Снимка: bulFoto