Обратното броене може да започне сега, тъй като остава само една седмица до връчването на най-престижните награди в киното - "Оскар"-ите.

Вече разгледахме какви са най-вероятните победители в категориите "Най-добър актьор в главна мъжка рола" и "Най-добра актриса в главна женска роля".

Според вашето гласуване фаворитите са Хоакин Финикс за ролята си в "Жокера" с близо 60% и Рене Зелуегър за "Джуди" с 38.2%.

Тази година номинираните за "Най-добър режисьор" са Мартин Скорсезе за "Ирландецът", Тод Филипс за "Жокера", Сам Мендес за "1917", Куентин Тарантино за "Имало едно време в Холивуд" и Пон Джун-хо за "Паразит".

Какво можем да кажем за всеки един от тези режисьори?

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мартин Скорсезе е ветеран, не, той е направо динозавър в Холивуд, а кариерата му обхваща вече близо шест десетилетия. Но учудващо! Знаете ли колко пъти е печели "Оскар". Само веднъж. Един-единствен път за филма "От другата страна" през 2006 г. Разбира се, има много други награди, но "Оскар"-ът е само един. И макар че мафиотският му епос "Ирландецът" има цели 10 номинации за наградата на Академията тази година, не сме много обнадеждени, че отличието за режисьор ще отиде при него.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Куентин Тарантино и филмът му "Имало едно време в Холивуд" също са с 10 номинации за "Оскар" тази година. Но Тарантино никога досега не е взимал престижната награда в категорията "Най-добър режисьор". Спечели "Оскар" за "Най-добър и оригинален сценарий" с "Джанго без окови" през 2013 г., както и за "Криминале" в същата категория през 1995 г., но Академията не го е награждавала като най-добър режисьор досега. Дали това ще стане за първи път? След седмица ще разберем.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тод Филипс предизвика истински фурор с филма си "Жокера" през изминалата година. И ако филмите, които е правил преди това са били интересни, забавни, странни и увличащи, то "Жокера" е шедьовър. Не бихме се учудили изобщо, ако "Оскар"-ът за най-добър режисьор тази година отиде именно при Тод Филипс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пон Джун-Хо и неговата социалната сатира "Паразит" пък се оказаха новото явление за Холивуд. Филмът бе отличен със "Златна палма" на кинофестивала в Кан, стана първата южнокорейска продукция с номинация в категориите за най-добър филм и най-добър международен филм. Така създателят му Пон Джун-хо също намери място сред номинираните режисьори.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сам Мендес е сочен като фаворит от букмейкърите за спечелването на "Оскар" за "Най-добър режисьор" тази година с военния епос "1917". Произведението му е с номинация и сериозни претенции за наградата и "За най-добър филм" тази година. За Сам Мендес, ако спечели, това ще второ отличие от Академията. През 2000 година той грабва "Оскар"-а за филма си "Американски прелести".