В светлината на вървящата по кината нова екранизация на "Гробище за домашни любимци", може би не е разумно да хвалим котките като прекрасни животни*. И все пак, нека да напомним, че ако не възкресявате котката си, заравяйки я в мистериозни индиански гробища, в нейно лице може да имате един съвършен любимец.

Да харесваш котки е като да бъдеш от "Левски" или от ЦСКА - вродено е, непроменимо е и е за цял живот. А онези, които гледат на котките и котараците с подозрение, никога няма да разберат коткара, който обича да пие чая си с косми и не може да не спре на всяка мършава улична котка да я почеше.

Подобно на кучетата обаче, домашните котки имат своите мъки и ако искаме да бъдем добри стопани, трябва да се съобразяваме с тях и да правим усилия да им ги спестяваме.

Ако гледате котка, вероятно знаете, че тя има нужда от място, от което да наблюдава, от собствена тоалетна, от кашон, в който да се крие, от купички за храна и за вода...

Това, което често собствениците на котки пропускат, е свързано с опаразитяването. Свикнали сме, че бълхите "ходят по кучетата" и че кърлежите също са кучешка работа, но това не е съвсем коректно.

Котешки кръвопийци

Обикновената котешка бълха Ctenocephalides felis е най-честият външен паразит при домашните котки. Обикновено бълхите нападат котки, които живеят в области, благоприятни за жизнения цикъл на насекомото, и когато не са предприети подходящи превантивни мерки срещу тях. Те виреят предимно в области с топъл и влажен климат, като температура в диапазона 21°C - 29°C във влажна среда ги кара да се чувстват като в спа хотел.

Уви, вашата котка не може да се похвали с подобно блаженство. Бълхите са основната причина за сърбеж , чесане и кожни раздразнения при котките. Дори само като лазят, те предизвикват раздразнение. Щом попаднат върху котката, бълхите започват да се хранят с кръвта й, а животното реагира към слюнката на паразита, която прониква под кожата.

Звучи гнусно, но по-важното е че може да е опасно. Някои котки проявяват само леки реакции спрямо ухапванията от бълхи, но други, особено малките котета или възрастните котки, могат да развият анемия и да се разболеят сериозно. Възможно е да отслабнат и да развият кожни рани с вторична бактериална инфекция. Последствията от опаразитяване с бълхи могат да бъдат изключително болезнени, а понякога и фатални.

Какво можем да направим

Към момента каишката Foresto е един от начините да защитите котката си от паразити. Тя е разработена със специална нова комбинация от материали, които позволяват постепенното освобождаване на активните съставки, осигурявайки по този начин на котараците защита срещу бълхи и кърлежи за период до 8 месеца. Освен че елиминира бълхите и кърлежите, има репелентен ефект срещу кърлежите и ги отблъсква преди да започнат да се хранят, като по този начин предотвратява пренасянето на векторните заболявания, на които паразитите са преносители.

Някои от тези заболявания се предават изключително бързо - докато откриете кърлежа в козината на котката, той може вече да е заразил мъркащия ви любимец. Затова е от огромно значение да се спрете на препарат, който предотвратява закачането на кърлежа, а не който го убива след като вече се е впил в кожата.

Foresto пасва на всякакви размери котки - от манчкин до мейн куун. Освен това има механизъм за безопасност, който освобождава каишката, ако котката се заклещи.

Въпросният механизъм включва и контролирано място на скъсване, което е второто ниво за безопасност и се активира когато първият механизъм за безопасност не е достатъчен.

Ако котката ви излиза навън или има контакти с други животни, които излизат навън, е желателно да я преглеждате за кърлежи ежедневно в пролетно-летния сезон. Като при всеки друг проблем, е добре да заложите на превенцията, а не на лечението.

Ако може да спестите едно страдание на съществото, чиито най-любими часове от денонощието, са тези в които лежи върху гърдите ви и мърка оглушително, защо да не го направите?

*Филмът "Гробище за домашни любимци" е екранизация по едноименния роман на Стивън Кинг и в сюжета присъства котарак на име Чърч, който, след като бива прегазен на шосето и върнат към живот чрез нечистите сили на едно старо индианско гробище, става зъл.